Home Relationer/Kommunikation Psykopaterna ibland oss

Psykopaterna ibland oss

by Charlotta

Psykopat låter som en karaktär hämtad ur en skräckfilm eller en thriller men i själva verket är det personer som lever mitt ibland oss. För de flesta upplevs psykopater som helt vanliga människor, eller det är egentligen inte riktigt sant, för de upplevs oftast som ovanligt charmiga, sociala och trevliga människor som ingen någonsin skulle tro något illa om.

Vanliga reaktioner när omgivningen får höra hur personen ifråga uppträder hemma och mot sina närmaste är: ”Det kan jag inte tänka mig, du måste ha missuppfattat.” eller ”Inte han som är så trevlig.”, för psykopaten är ofta en man, inte alltid men oftast.

Det är detta som gör det så lömskt, för innan du verkligen lär känna psykopaten och kommer honom nära så är han sannolikt den trevligaste, charmigaste och mest uppmärksamma person du någonsin träffat. Du känner dig sedd, uppskattad och lyckligt lottad över att ha en sådan person i ditt liv och takcsam över att han som är så fantastisk intresserar sig just för dig.

Men det är samma uppmärksamhet som han i ett senare skede kommer att använda för att studera, kartlägga och kontrollera varje rörelse, varje tanke och varje andetag du tar tills du inte längre vet varken vem du är eller vad du gör utan honom.

Han kan utan problem planera åratal i förväg om det ger honom ett övertag över dig som får dig att känna dig liten och dum. Han tvekar inte inför att använda sina närmaste som verktyg för att få sin vilja igenom, oavsett om det handlar om att själv ta sig framåt eller om att skada någon annan så illa som möjligt.

Ingen är fredad, inte hans vänner, inte hans föräldrar eller syskon och inte ens hans egna barn. Alla är brickor i psykopatens maktspel, och han använder dem skickligt för att få sin vilja igenom utan att riskera sitt eget goda rykte. Skickligt manipulerar han empatilöst andra att göra sitt smutsiga arbete medan han själv förblir oklanderligt oskyldig och oemotståndligt charmerande. Och desto närmre honom man befinner sig desto mer utsatt är man.

Empati kan inte utvecklas om man inte får lära sig att känna skuld och idag betraktas skuld som något av det fulaste som finns. Att skuldbelägga någon är bland det värsta man kan göra mot en annan människa, men att det i själva verket är andra sidan på myntet som heter ”att ta ansvar” är det inte många som verkar tänka på. Att det dessutom är en förutsättning för att kunna utveckla empati är det nog få som känner till. Kan det månne vara så att bristen på empati i dagens samhälle hänger ihop med rädslan för att känna skuld och den ännu större rädslan för att kräva ansvar av individen?

Nu menar jag inte att psykopatens totala brist på empati endast bottnar i att han inte fick lära sig att ta ansvar under sin uppväxt och inte fick tillfälle att känna skuld, men för dem som inte är fullt utvecklade psykopater utan mer rör sig i gränslandet med väl utvecklade narcissistiska drag så kan det säkert vara en bidragande orsak.

Enda sättet att vinna över en psykopat är att bli skickligare än vad han är på att spela spelet. En del i det är att låta honom tro att han har vunnit, att han har krossat dig och att du inte kan gå vidare utan honom. Under de förutsättningarna tenderar du att bli ointressant för psykopaten och han tröttnar på att trakassera dig och lämnar dig istället ifred.

Ett annat sätt att spela spelet är att observera och analysera varje händelse och manöver som han är inblandad i för att försöka komma på vilken baktanken är, för det finns alltid en baktanke, och vad han planerar att använda det som händer just nu till längre fram.

Allra bäst är om man kan dokumentera och helst registrera händelserna hos någon utomstående, någon som har befogenhet att ingripa eller tala i din sak om situationen skulle gå för långt. Att låta psykopaten veta att informationen om vad han gör och planerar finns dokumenterad hos någon utomstående är ett sätt att ta tillbaka kontrollen.

Även om jag genomgående har skrivit ”han” om psykopaten för att det är det vanligaste scenariot så finns det många ”hon” också. De kvinnliga psykopaterna fungerar i grunden på samma sätt som de manliga men de är ofta mer diskreta och använder sig oftare av sex och mer sällan av aggressivitet för att få sin vilja fram.

/Charlotta

11 comments

Annica 14 januari, 2018 - 14:12

Tack för din text Charlotta❤️❤️❤️
Jag tror att vi alla föds hela och goda.
Någonstans utvecklas vi åt olika håll av olika orsaker och formas i en mer eller mindre gynnsam riktning.
En del av oss går helt fel,tappar kontakten med hela sina själar ,skövlar , manipulerar ,ljuger och bedrar och gör illa på olika sätt.
En gång var jag det där lilla barnet som såg godheten i alla.
Har haft så svårt även som vuxen att inse att vissa människor drivs av helt andra saker än att göra gott och vara en god medmänniska.
Bland det svåraste jag har gjort är att bryta just en sån relation till en av mina närmaste på grund av det du beskriver.
Kärleken till någon och ens egen empati och medkänsla kan göra att man håller fast i en relation till en person med narcissistiska eller drag av psykopati.Förlåtelsens kraft kan vara så stark.
Den kan göra att man härdar ut länge.
Till slut har all den kärlek,omtanke och medkänsla man kände förvandlats till ett mörkt hål.
Då sätter man sin gräns som människa.Visar omtanke och medkänsla med sig själv.
Vänder inte andra kinden till fast man vänt den kinden till tusentals gånger.
För att man så länge trott på och hållit fast vid hoppet om alla människors inneboende godhet och levt på ett hopp om att alla kan förändras i en positiv riktning.
Det är en stor sorg och jag känner en enorm förtvivlan över att jag inte kunde skapa denna förändring hos en
annan människa genom att visa just omtanke och medkänsla.
Men ibland kan man inte komma åt det svarta och destruktiva i en annan människa.
Spelar ingen roll hur mycket kärlek och omtanke man visar.
Jag har mött medmänniskor i arbetslivet med samma sidor.Det är också svårt.
Ett tjänst kan man lämna och gå vidare.
Att bryta ett band till en av sina närmaste är nog svårare och ändå var det det jag gjorde
för att inte gå sönder ännu mer.
Någonstans har jag ändå ett hopp om att det aldrig kan vara för sent för någon att till slut komma i
kontakt med sig själv,sin själ och att inse vad som är rätt och fel.
Att inse sin skuld och känna sorg över det onda man gjort mot andra och känna längtan efter
en personlig förändring.
Jag tänder ett ljus,skickar ljus och energi till denna person.
Känner inget hat,ingen bitterhet,inget ilska.
Bara en önskan om att denna person ska vakna upp,bli medveten och inse
vilken enorm mängd med förståelse,förlåtelse och omtanke den har haft men
inte kunnat förvalta på ett klokt sätt.

Allt gott Charlotta❤️❤️❤️
Kram från
Annica

Charlotta 14 januari, 2018 - 14:48

Psykopati anses generellt inom psykologin vara en medfödd personlighetsstörning, alltså en form av hjärnskada. De flesta verkar vara överens om att uppväxtmiljön också påverkar, men att den inte har avgörande betydelse. Chanserna att lyckas rehabilitera en psykopat är därför mycket små, i praktiken obefintliga, inte minst eftersom psykopaten själv inte anser att den är sjuk eller att det överhuvudtaget är något fel på den, så varför då förändras? Kanske hade processen varit lättare för dig om du haft kunskap om detta tidigare? Kram!
/C

Annica 14 januari, 2018 - 18:45

Så otroligt sorgligt om det är så att en del av oss föds med dessa drag.
Att det inte finns så mycket att göra för att mildra eller på olika sätt kunna
hjälpa dessa människor.
Så mycket skada de ställer till för andra men också för sig själva.
Jag funderar då på varför det är så här.
Människor med andra funktionsnedsättningar som ADHD,Aspberger och autism, bipolaritet eller
andra psykiska sjukdomar kan vi idag ofta hjälpa med anpassningar av miljön,mediciner,samtalsterapi och
vanlig medmänsklighet.
Men det är ofta människor som man kan hjälpa och som på sikt förstår och lär sig leva med och hantera sina svårigheter.
Men när det gäller psykopati och narcissism verkar inte det egna medvetenheten finnas om hur den faktiska
verkligheten faktiskt är.Man ser sin egen sanning och verklighet oavsett vad som är sant eller falskt,rätt eller fel,ont eller gott.
Vad finns det för mening och vad tänkte universum med detta?
Om nu dessa människor med dessa personlighetsdrag bidrar till så mycket olycka och kaos.
Kanske att kasta ljus på det vi ska välja istället, kärlek , tolerans,ödmjukhet ,frihet och omtanke med varandra istället för det motsatta.
❤️❤️❤️
Kram från
Annica

Charlotta 15 januari, 2018 - 11:48

Jag vet inte om jag tycker det är sorgligare att det är medfött än om det hade varit förvärvat, tanken på att födas perfekt och sedan skadas så svårt av omgivningen är kanske till och med ännu sorgligare.
/C

Anders Berg 29 januari, 2018 - 15:11

Det du skriver är i stort sett riktigt frånsett en detalj. Enligt en avhandling skriven av kriminologen Susanne Strand så finns det fler kvinnliga psykopater än manliga. Psykopati är en ärftlig personlighetsstörning och andelen födda psykopater är den samma för både kvinnor och män. Det föds visserligen något fler pojkar än flickor, men kombinationen testosteron och psykopati gör att en avsevärd del av de manliga psykopaterna möter en för tidig och oftast mycket våldsam död. De kvinnliga psykopaterna flyger tyvärr under radarn bl.a. för att det finns en grundmurad missuppfattning om att psykopater mest är män. Problemet är att de kvinnliga psykopaterna i mycket har en annan strategi än de klassiska kännetecknen för psykopater. Inte sällan spelar de svaga och framställer sig själva som det verkliga offret i konflikter som gått så långt att det har hamnat hos t.ex. ledningen för arbetsgivaren eller polisen. Tyvärr blir de trodda i betydligt högre grad än de manliga psykopaterna, och enligt Susanne Strands avhandling orsakar därför de kvinnliga psykopaterna som grupp betydligt större samhällsskada än de manliga (även om de dyraste enskilda psykopaterna oftast är män p.g.a. den makt de tillskansat sig). De kvinnliga psykopaterna är betydligt listigare än de manliga, så man måste verkligen vara på sin vakt som ”normalstörd”. I de fall jag misstänker att någon är psykopat som jag tvingas ha att göra med, så brukar jag regelmässigt spela in alla samtal (även i initialt till synes oförargliga sammanhang). Detta har faktiskt räddat mitt eget skinn några gånger.

Charlotta 29 januari, 2018 - 18:29

Väkommen hit Anders Berg, tack för dina tankar.
/C

Peter 30 januari, 2018 - 11:37

Sen tror jag att harman inte varit utsatt för en psykopat är det inte helt lätt förstå vad man är med om, det tar ibland år inan. Man ser ett mönster, ett av problemen som följer med är att få omgivning och chefer på arbetsplats att se det faktum att det finns en galning bland oss, en psykopat slutar inte fören han fått dig svartmålad och till intetgjord, då är det för sent att göra eller hjälpa

Charlotta 30 januari, 2018 - 11:48

Hej och välkommen hit Peter! Så är det absolut, det är just psykopatens smarta spel som gör det så svårt att vara utsatt, för omgivningen ser det inte.
/C

Peter 30 januari, 2018 - 12:06

Och när man väl ska försvara sig mot chefer mm så har psykopaten redan varit dör och baktalat dig , inte lätt detta , man förstår ju att det är svårt upptäcka men det måste ju finnas ett intresse att se vad som händer också

Charlotta 30 januari, 2018 - 12:18

Den svenska mentaliteten är ganska ängslig på det området, även om man misstänker orätta handlingar vill man ogärna blanda sig i för att inte riskera att stöta sig med någon.
/C

Socio-psykopater & narcisister - Lena Holfve 22 mars, 2018 - 13:23

[…] redaktör Charlotta Rexmark skrev en artikel idag om psykopater och en av de saker som ”energifolket” (astrologer)  säger är att allmänhetens […]

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI