Home Relationer/Kommunikation Räcker det med bara kärlek?

Räcker det med bara kärlek?

by Charlotta

Kärleken övervinner allt heter det, men gör den verkligen det? Räcker det med att älska varandra för att kunna leva tillsammans i en lycklig och tillfredsställande relation där båda parter kan må bra, få utvecklas och känna trygghet och harmoni?

Eller är det så att kärleken är den lätta delen av relationen och att det svåra egentligen är att kunna leva tillsammans? Att vilja samma saker tillräckligt ofta för att kompromissandet inte ska göra intrång på den egna personen, att inte bara acceptera varandras egenheter och mindre smickrande sidor utan också stå ut med dem varje stund av varje dag, år ut och år in?

Att leva tillsammans handlar mer om kompatibilitet, värderingar, sociala koder, drömmar, begränsningar, mål, vanor och praktiska val än vad det handlar om kärlek. Hade det räckt med att älska en annan människa för att kunna leva lyckligt tillsammans så hade relationer varit en baggis, istället så bygger kärlek i praktiken på att det finns samförstånd i vardagen.

Inget kan vara så slitsamt som ständiga meningsskiljaktigheter, den ständiga känslan av att inte bli förstådd eller inte kunna vara den man egentligen är och en ständig missämja för att man ser saker ur olika perspektiv eller vill olika saker i livet. Inte ens kärlek räcker för att i längden överbrygga sådana skillnader.

Det betyder också att ett uppbrott inte nödvändigtvis behöver bero på att kärleken tog slut, minst lika ofta är den verkliga orsaken att man hade för stor tilltro till kärlekens magi trots olika syn på livet, på förhållandet, på vardagssysslorna och på framtiden.

Denna övertro till kärlekens kapacitet medför också alltför ofta att man tror att allting i relationen ska lösa sig av sig själv utan att man anstränger sig. Man ser kärleken och relationen som en aldrig sinande brunn att ösa ur för sitt eget välbefinnande, när den i själva verket mer påminner om ett bankkonto där man bara kan ta ut så mycket som man sätter in.

Om man istället för att tro att kärleken ska lösa alla problem ser kärleken som drivkraften för att själva lösa problemen blir förutsättningarna genast väldigt mycket bättre. Att låta kärleken vara anledningen till att man väljer att göra även det som kan kännas obekvämt, tråkigt eller ansträngande och också motivera till självrannsakan och självinsikt.

Att låta kärleken inspirera till ständigt ökad medvetenhet om sig själv, sina styrkor, begräsningar, rädslor, drömmar, vanor och ovanor såväl som hur de egna valen och handlingarna påverkar och bidrar till relationen. Men också att låta kärleken vara dörren till ett genuint och aldrig sinande intresse för sin partner, och istället för att bara reagera på det som syns vilja veta, och ta sig tid att ta reda på, var tankarna, känslorna och handlingarna har sitt ursprung.

Bara kärlek räcker inte länge om kärleken tvingas att stå ensam i relationen, däremot kan kärlek vara den motor som gör att man är beredd att jobba för relationen och för sin partner och därmed för sin egen framtid och lycka, om man väljer att ta till vara på den möjligheten. Gör man inte det kan man räkna med att efter en tid befinna sig på jakt efter en ny kärlek att ”använda upp”.

/Charlotta

4 comments

Annica 15 oktober, 2018 - 18:34

Jag tror en djup kärlek också måste rymma en djup vänskap på sikt.Kärlek ,attraktion och passion förenar men vänskap fördjupar.❤
Kärleken gör att man lär sig att leva med varandras egenheter och olikheter.Den gör också också att man bär varandra under olika perioder i livet.När jag faller finns min man där och när han faller finns jag där. Vi kan skratta och gråta tillsammans.
Att kunna säga förlåt är att vara modig.
Att kunna känna full tillit till varandra är en gåva.
Vi är starka och trygga tillsammans.
Han är min allra,allra bästa vän.
Allt gott.
❤❤❤
Kram från
Annica

Charlotta 15 oktober, 2018 - 19:36

Tack för att du delar med dig av dina tankar Annica. Kram!❤
/C

Katten 17 oktober, 2018 - 19:18

Jag har levt som singel I många år och varit väldigt självständig och varit nöjd med mitt liv. Nu har jag sedan en tid tillbaka 7 månader, träffat en underbar kille och vi har ett bra förhållande på alla plan. Vi umgås varje ledig tid vi har bor nästan hos varandra. Är det ngn gång som vi ska bort på olika saker så känns det ibland riktigt jobbigt. Om han tex har ngn personalfest el ngt han ska gå ut på så kan jag känna att det är lite jobbigt, utan att jag egentligen har ngn anledning. Från att ha varit en självständig singel så har jag plötsligt blivit helt beroende. Jag vill inte vara så utan istället uppmuntra honom att gå på saker och engagera sig i saker han vill göra. Då är det som det kommer in ngn oroskänslan i kroppen och jag börjar på att överanalysera saker och oroa mig helt i onödan. Tänker då han kanske träffar ngn annan där eller iaf flirtar med ngn där eller så kanske han inte är så intresserad av att utveckla förhållandet mellan oss eftersom han vill engagera sig i den där aktiviteten osv. Jag vill fortsätta var självständig och ha en bra balans mellan ett djupt förhållande och att göra egna saker ibland. Det är som att jag inte riktigt klarar av att vara så stark och självständig i förhållandet som jag vill vara, men jag tänker att det kanske blir bättre ju längre vi varit tillsammans. Jag kan inte se att de här orosmomenten beror alls på honom, har aldrig träffat en kille som är så stabil, öppen och ärlig med allt så det hela handlar nog mera om mig själv och att jag har lätt att oroa mig och överanalysera saker.
Har du ngt tips på hur jag kan jobba med detta.

Katten

Charlotta 17 oktober, 2018 - 19:54

Hej Katten! Det du beskriver är inte konstigt med tanke på att du varit singel länge, vi har ju tidigare pratat en del om att du trodde att du aldrig skulle träffa någon igen så det är fullt naturligt att du känner viss osäkerhet för om detta verkligen kan hålla i längden. Det är dock bra att du själv är uppmärksam på när de här känslorna tar över och riskerar bli ett problem för de har verkligen potential att bli ett stort problem om du inte tar kontroll över tankarna. Jag länkar några artiklar här nedanför som jag tror kan vara till hjälp, som vanligt handlar det om att välja tankar med omsorg och inte låta tankarna springa iväg med dina känslor, men också om att bättra på din självkänslan för att minska tvivlen. Känslorna följer tankarna och det är du som kontrollerar tankarna.

Hur man ger sin relation bäst förutsättningar att hålla
Vad gör man med svartsjuka?
Steg för steg till bättre självkänsla

Stort grattis till att ha träffat, vad som verkar vara, en fantastisk man som du har alla förutsättningar att vara lycklig med.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI