Home Relationer/Kommunikation Relationsproblem – hur kommunicerar man utan att bråka?

Relationsproblem – hur kommunicerar man utan att bråka?

by Charlotta

Vad gör man när man börjar undra om relationen verkligen är värd besväret längre, när det känns som om man lever på en enkelriktad gata där man inte längre blir insläppt i den andra personens liv och när man inte vet hur länge till man kommer att orka kämpa för det gemensamma livet?

I en situation där man redan rör sig som på äggskal runt varandra blir varje ord och blick viktig och ett felsteg genast en orsak till att striderna blossar upp igen. Därför blir hur något sägs minst lika viktigt som vad som sägs om man vill försöka nå fram till varandra.

Undvik att ta upp frågan om problem i relationen när du eller partnern redan är upprörd eller på dåligt humör, använd inte problemen som ett tillhygge att slåss med. Välj istället att prata med partnern vid ett oladdat tillfälle när ni båda är så harmoniska som möjligt och när partnern inte är upptagen med något annat, så inte samtalet börjar med att du avbryter något. Förklara på ett oladdat och icke angripande sätt, det som kallas giraffspråk, vad du ser, vad du upplever och hur det får dig att känna, men utan att bli känslosam.

I en infekterad situation är det så lite som ska till för att allt fult och elakt ska komma fram så undvika alla laddade ord. Att inte kräva svar på en gång ger partnern möjlighet att tänka igenom situationen och reflektera över det du sagt om hur beteendet påverkar dig och över vad partnern är beredd att ändra på. Ofta leder det till en bättre dialog där ni båda kan tala om vad ni behöver från varandra. Undvik att ta upp gamla händelser utan fokusera i det här läget på nuet och framtiden.

Ett exempel på hur det skulle kunna låta:

”De senaste månaderna har jag sett hur du har slutit dig mer och mer och inte kommunicerar med mig som tidigare. Det gör mig orolig och ledsen och får mig att känna det som om du inte bryr dig om mig längre. Jag skulle önska att du vill prata med mig om vad det är som händer och vad du tänker på, även om det är ett problem som du inte har någon lösning på ännu så vill jag att du berättar för mig och låter mig vara ett stöd för dig i processen. Om du inte vill prata om det nu meddetsamma är det okej, men jag skulle vilja att vi pratar igenom det här så snart som möjligt för jag mår inte bra som det är nu. Kan vi bestämma en tid nu när vi kan prata igenom det?”

Presenterar du det så, så blir det inte hotfullt, du ställer inga ultimatum, utfärdar inga hot och dömer inte, du bara informerar om hur du uppfattar situationen, hur du reagerar på den och vad du önskar dig av din partner.

Försök att vila i att det hela är en process, en process som går ut på att ge och ta emot information på ett så neutralt och objektivt sätt som möjligt och vars mål är att avgöra om relationen kan överleva och vad som i så fall krävs från er båda.

Ge ditt allt i varje steg i processen, gör vad du kan för det du tror på just i det här steget. För varje steg du tar och blir trygg i så kommer nästa steg att te sig mindre skrämmande och overkligt, oavsett vad det blir. För varje steg du tar kommer du också att bli säkrare och säkrare på vilken väg du ska gå, vad som behöver göra och vad som är rätt för er, eller i alla fall för dig.

Och kom ihåg att kärlek kan verkligen läka ett förhållande, men det räcker sällan med bara kärlek.Hjärta

/Charlotta

2 comments

Evelina 19 december, 2015 - 23:30

Väldigt bra formulerat och mycket tänkvärt i texten.
Det är oftast lättare sagt än gjort – att bita sig i tungan i stundens hetta vid en konflikt. Av egen erfarenhet har mitt efterkloka jag kommit, när skadan redan är skedd.. Jag önskar då att jag hade tänkt igenom mer på Hur jag säger det jag känner. För, värderingen ligger egentligen mest på Hur man framför något, snarare än vad.. även om det centrala självklart är vad man vill få fram. Det ligger väldigt mycket i Hur vi använder våran kommunikation, och varje situationen är en utmaning. Att med eftertänksamhet få fram vårat budskap, är nyckeln i de allra flesta relationer.

Tack för ett väldigt bra inlägg!
Kramar

Charlotta 20 december, 2015 - 09:54

Tack för att du läser och tycker till Evelina. Du har helt rätt, det är verkligen inte lätt att vara klok och eftertänksam när man samtidigt är arg och sårad, men det kan vara värt den ansträngningen om det fortfarande finns en chans att laga relationen. Kram tillbaks!
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI