Home Relationer/Kommunikation Som en ond cirkel av gräl med din partner

Som en ond cirkel av gräl med din partner

by Charlotta

I de flesta relationer kommer det perioder där man börjar undra om relationen verkligen är värd besväret längre. Om den inte skadar mer än den ger och hur länge till man kommer att orka kämpa. För sådana lägen kommer här några råd.

För även om det inte känns så i stunden går det oftast att ta isg igenom de där perioderna och komma ut i en bättre och dupare relation på andra sidan, men det krävs att man vill, orkar och har verktygen.

Undvik att ta diskussionen i laddade lägen, välj istället att prata med din partner vid ett oladdat tillfälle när ni båda är så harmoniska som möjligt och när partnern inte är upptagen med något annat så du inte avbryter något. Förklara på ett icke angripande sätt vad du ser, vad du upplever och hur det får dig att känna, men utan att bli känslosam.

Ett exempel:
”De senaste månaderna har jag sett hur du har slutit dig mer och mer och inte kommunicerar med mig som tidigare. Det gör mig orolig och ledsen och får mig att känna det som om du inte bryr dig om mig längre. (Här förklarar du vad du upplever och hur det får dig att känna, notera att ingen skuld läggs på någon.)

Jag skulle önska att du vill prata med mig om vad det är som händer och vad du tänker på, även om det är ett problem som du inte har någon lösning på ännu så vill jag gärna att du berättar för mig och låter mig vara ett stöd för dig. (Här förklarar du vad du vill, hur du tycker att ni tillsammans ska hantera det du upplever som ett problem.)

Om du inte vill prata om det nu meddetsamma är det okej, men jag skulle vilja att vi pratar igenom det här så snart som möjligt för jag mår inte bra som det är nu. Kan vi bestämma en tid nu när vi kan prata igenom det?” (Här ger du din partner inflytande över situationen och möjlighet att själv bestämma en tidpunkt som känns bra för att prata om problemet.)

Presenterar du det så, så blir det inte hotfullt, du ställer inga ultimatum, utfärdar inga hot och dömer inte, du bara informerar om hur du uppfattar situationen, hur du reagerar på den och vad du önskar dig av din partner.

I en infekterad situation är det så lite som ska till för att allt fult och elakt ska komma fram, så undvika alla laddade ord och var också uppmärksam på ditt kroppsspråk och röstläge så du inte sänder laddade signaler.

Att inte kräva svar på en gång ger partnern möjlighet att tänka igenom situationen och reflektera över det du sagt om hur beteendet påverkar dig och vad partnern är beredd att ändra på. Ofta leder det till en bättre dialog där ni båda kan tala om vad ni behöver från varandra. Undvik att ta upp gamla händelser utan fokusera i det här läget på nuet och framtiden.

En öppen dialog kan rädda även en relation i kris, men det kan också vara så att man tillsammans kommer fram till att gå vidare var och en på sitt håll. Försök att vila i att det hela är en process. Ge ditt allt i varje steg i processen, gör vad du kan för det du tror på just i det här steget.

För varje steg du tar och blir trygg i så kommer nästa steg att te sig mindre skrämmande och overkligt, oavsett vad det blir. För varje steg du tar kommer du också att bli säkrare och säkrare på vilken väg du ska gå, vad du måste göra och vad som är rätt för dig och er båda.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI