Home Relationer/Kommunikation Ta ett steg bort från dramat i ditt liv

Ta ett steg bort från dramat i ditt liv

by Charlotta

Att missförstånd uppstår, att någon blir arg, besviken eller ledsen är sådant som händer i livet. Ibland kanske man ångrar sig, känner skuld eller skam, eller känner sig obetydlig eller rent av dum på grund av saker som hänt, saker man sagt eller gjort.

Allt detta naturliga delar av livet, man kan inte vara på topp alltid och ibland reagerar man starkare än man hade tänkt, säger eller gör saker som man ångrar och önskar att obemärkt kunde få glida in i väggen bakom och försvinna. Förhoppningsvis lär man sig något av de händelserna och undviker samma misstag nästa gång, men det man inte behöver göra är att skapa drama kring händelsen.

Drama är när någon förstorar upp situationer och händelser orimligt mycket eller när någon genom sitt agerande eller sin inställning skapar problem där det egentligen inte finns några. Det kan gå åt mycket kraft och energi för att hantera drama, ofta helt i onödan.

Om du är en person som lever med drama så vet du hur dränerande det kan vara och hur hopplöst det kan kännas när allting blir så oerhört komplicerat trots att det hade kunnat vara så enkelt. Vet du vem det är som skapar dramat i ditt liv? Är det någon i din närhet eller är det kanske du själv?

Drama kan bli en ond cirkel, om en börjar så hakar den andra på, för att ge igen med samma mynt eller av ouppmärksamhet eller oförmåga att bryta mönstret. Så från ingenting kan monumentala problem byggas upp som en mur mellan människor trots att där egentligen inte finns något problem från början.

Men var kommer dramat ifrån, vad handlar det om? Ingen vill väl bråka i onödan? Drama har ofta sitt ursprung i osäkerhet, ett behov av att själv framstå som mer betydelsefull än vad man känner att man är, och ofta på någon annans bekostnad. Eller ett behov av att ge igen, att få någon annan att känna sig dum, okunnig eller ointressant.

Men det kan också vara ett sätt att försöka samla pluspoäng för egen del genom att nedvärdera sig själv och räkna med att omgivningen ska protestera och lyfta en istället. Drama kan ses som en sorts härskarteknik som används för att trycka till någon annan på ett indirekt sätt utan att själv behöva står för det man gjort, eller för att lyfta sig själv.

Vill man undvika att skapa drama så heter nycklarna kommunikation och ödmjukhet, istället för att anta det värsta, feltolka och dra slutsatser så väljer man att tro det bästa och att forsätta med en öppen kommunikation där man kan få svar på sina funderingar.

Vill man undvika att bli indragen i drama så håller man ögonen öppna efter situationer som blåses upp som stora mörka ballonger men som egentligen inte innehåller något annat än luft, och så avstår man från att vara delaktig i att blåsa upp ballongen ytterligare utan sticker hål på den istället, eller bara låta luften pysa ut igen.

Även om det bara krävs en person för att starta ett drama så krävs det två personer för att det ska kunna fortgå och utvecklas, så lever du med mer drama än du vill ha så är första steget att själv sluta delta i det.

/Charlotta

4 comments

S 11 augusti, 2016 - 22:46

Hej,

Tack, för orden kring drama. Håller med dig att det är fullständigt dränerande. Jag har en tid varit tillsammans med en man som enligt mig skapar mycket drama. Men jag har också funderat över om det är jag som beter mig ’mindre bra’….min självkänsla har blivit väldigt låg och jag ifrågasätter mig själv allt oftare. Vissa ord är inte ok att använda, enligt honom t ex måste, konstig. Det ger honom dåliga vibbar. Jag bör heller inte använda ordet dålig, utan säga mindre bra istället. Han hänger upp sig på många olika saker. Om jag eller någon annan pratar mycket så känner han sig ointressant och blir då helt tyst. Jag anstränger mig att bjuda in och inte ta för mycket plats. Men det verkar aldrig räcka. Jag kan heller inte säga -glömde du det?- Om vi bestämt något eller om jag tidigare berättat något. Det är känsligt för honom att vara glömsk. Det kan vara att vi är ute på krogen med vänner och jag ber en annan manlig vän köpa ett glas till mig, då denne ändå ska till baren. Inte bra, det är ju vi som är ett par. Då ska väl inte någon annan köpa till mig. Det kan vara att jag spontant säger att han har ett långt hårstrå sticker ut i näsan. Då klagar jag på hans utseende. Jag skulle kunna skriva en bok om alla väldigt olika situationer som skapat drama. Dramat handlar alltid om hans upplevelser kring det jag gör och säger. Kanske mitt sätt att bidra till att dramat får syre är mitt behov av att förklara hur jag menade. Om jag bara bad om ursäkt och var tyst skulle ju dramat dö eller kanske inte ens finnas….Jag funderar mycket över min del. Dock blir jag väldigt ledsen och känner att jag ofta beter mig mindre bra. Trots stora ansträngningar att bättra mig, anpassa mig och vara till lags.

/S

Charlotta 11 augusti, 2016 - 23:05

Det där låter som om mannen har narcissistiska tendenser, och av det du skriver tycker jag det låter som helt normala saker och inget som borde vara känsligt eller att du skulle göra något fel. Googla gärna narcissist och se om du känner igen mer, det är ett personlighetsdrag som kan vara oerhört svårt att leva med och som kan beröva partner på både självkänsla och egenvärde.
/C

S 15 augusti, 2016 - 23:12

Hej igen,

Tack, för ditt svar. Har googlat och funderat kring detta. Tyvärr, stämmer väldigt mycket in på det jag läser om narcisster. Han behöver mycket bekräftelse på att han är fin, gör bra saker och peppning, men ger också mycket uppmärksamhet och presenter. Saknar i princip vänkrets. Är väldigt lättsårad, därav all drama så som jag upplever det. Mycket handlar om hur han upplever situationer och hur han känner det. Jag har ofta känt att mina upplevelser hamnar i skuggan. Vidare kan han helt enkelt inte bara tro på det man berättar/beskriver/tror sig veta, han måste kolla upp om det stämmer. Att vara ego, självisk stämmer till viss del. Väldigt mycket handlar som sagt om hans upplevelser, men han är också väldigt omtänksam och kärleksfull. Så länge han inte känner sig ’fel’ – tolkad eller behandlad. Som jag ser det, ofta en höns av en fjäder. Däremellan är det heaven. Berg o dalbana med känslor, skapar otrygghet. Jag har samtidigt svårt att ta in, tänka mig att det är så här. Mycket är också väldigt, väldigt bra! Dock tar dessa dränerande situationer till slut över det som är bra. Tänker ofta och mycket på hur jag kan bli en bättre person, mer förstående för honom och hans upplevelser. Anstränga mig för att minimera dem.

/S

Charlotta 16 augusti, 2016 - 11:33

Det är inte lätt att leva med en narcissist. Det som är bra är att du nu har bättre insikt, vet att det inte handlar om dig och inte behöver ta åt dig lika mycket. Om det sedan är något du vill och kan leva med i längden eller inte får du ta ställning till om det blir nödvändigt.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI