Home Relationer/Kommunikation Ta reda på vad det är du egentligen behöver

Ta reda på vad det är du egentligen behöver

by Charlotta

Hur har du det med shoppandet?

Använder du allt du har i garderoben eller hänger det kanske kläder där med prislappen kvar? Har du högar med kläder som du bara använt en enda gång medan du fortsätter att lustfyllt göra räder i klädbutikerna och fyndar så ofta du får tillfälle?

Eller du kanske lägger dina pengar på inredning och byter möbler, lampor eller textilier i hemmet var eller varannan säsong, för man vill ju ha det fräscht och trevligt hemma och vem vill fredagsmysa i en sjaskig soffa?

Eller är det elektriska prylar som är din svaghet? Allt från den häftigaste kaffemaskinen med matchande brödrost och vattenkokare till musikanläggningar, TV-apparater, borrmaskiner och högtryckstvättar, allt sånt som är nödvändigt att ha för att leva ett bekvämt liv och hålla rent och i ordning omkring sig.

Listan kan göras lång på saker och områden där man kan dumpa obegränsade mängder med pengar medan man intalar sig att det är saker man behöver, som familjen behöver, som hemmet behöver, som man mår bra av och att shoppandet inte gör någon skada.

Om ditt bankkonto klarar av shoppandet är en sak, men den mer intressanta frågan är vilket känslomässigt hål det är du försöker fylla med det du köper, och om du tycker att det fungerar?

Min gissning är att det inte fungerar, för hade det fungerat så hade du bara behövt shoppa en gång sedan hade det känslomässiga hålet varit fyllt, men om den onödiga shoppingen fortsätter och fortsätter så är det ett tecken på att tillfredsställelsen är högst tillfällig och att känslan av tomhet kommer tillbaka igen så fort shoppingen är över och grejorna har landat i hemmet.

Om du verkligen vill bli av med känslan av tomhet, eller det känslomässiga hålet som du bär omkring på så behöver du ta reda på var det kommer ifrån, och det hetaste tipset är att börja leta bland dina relationer. Både nuvarande relationer och tidigare relationer.

Att känna sig ensam i en relation, att uppleva att man inte blir sedd eller förstådd eller att inte kunna tillbringa så mycket tid med någon som man skulle önska, det kan gälla en partner men lika gärna en förälder.

Att bli lämnad kvar när någon försvinner, det kan vara barn som flyttar ut eller en nära vän som flyttar iväg eller blir upptagen med andra saker i livet och inte har tid på samma sätt som förut.

Det känslomässiga hålet kan också bestå av stress eller något i livet som är så jobbigt och svårt att man inte orkar hantera det fullt ut, något som man skulle behöva möta känslomässigt och jobba sig igenom men som man istället trycker undan och undviker så gott det går.

Om du verkligen vill ha den där tröjan eller den där matberedaren eller vasen, och om du har råd med den, så köp den för all del.

Men om det du egentligen behöver är att din partner börjar lyssna mer på dig, att lappa ihop relationen med din pappa eller din syster igen, eller att tala om för din barndomsvän att era samtal är viktigare än allt annat för dig och att du saknar dem så du håller på att gå under, så kommer tröjan, matberedaren och vasen inte att göra någon som helst nytta.

Så kanske ska du i så fall stoppa ner plånboken igen och ta upp telefonen istället.

/Charlotta

5 comments

M 25 december, 2015 - 11:18

Hej C och god fortsättning på julen. Det var ett intressant ämne du tog upp. Men att t.ex köpa grejer åt sig så vi är nöjda är kanske bra för oss också. Men självklart att man har råd med det samt att det inte går ut över något annat tänker jag..

Charlotta 25 december, 2015 - 13:22

Hej M, tack detsamma! Frågan är väl om man verkligen blir mer nöjd av mer grejor eller om det bara är själva köpögonblicket som ger en högst tillfällig kick, och sedan försvinner känslan av tillfredsställelse lika snabbt som den kom? Som jag ser det är det skillnad på att köpa något som man faktiskt behöver, något som fyller en funktion som man har användning för och som man tidigare saknat, mot att köpa något bara för att få uppleva kicken av att äga ytterligare en pryl.
/C

M 25 december, 2015 - 13:37

Ja att få den där kortvariga kicken av något är inte bra i längden. Då är det typ som ett missbruk…

Lotta 25 december, 2015 - 15:49

Hej Charlotta!
Ja jisses, ditt senaste inlägg talade rakt till mig! Jag är en shopohollic, totalt! Gör av med pengar fortare än de hinner in på kontot, så skönt å befriande att äntligen inse det! Ditt inlägg talade rakt till mig! Nu börjar då jobbet med att lokalisera vad jag saknar å varför! Att fylla tomrummet med något produktivt å kreativt! Jag har naturligtvis några idéer om vad som fattas, min son tex som nu är 15-år å flyttade till sin pappa på heltid för snart 2 år sedan, och att kanske våga släppa in någon ny man i mitt liv igen! Har varit själv sedan vi delade på oss när min son var 10 månader. Vågar tyvärr inte lita på män, har alltid valt fel män tidigare! Ser mönstret! Var börjar jag? Hur börjar jag?
Kan du ge mig några handfast tips som jag kan jobba med själv! Tack,Tack,Tack för denna ögonöppnare!
Hälsningar Lotta

Charlotta 25 december, 2015 - 16:05

Grattis Lotta till den insikten, det var väl en fantastisk julklapp till dig själv. Jag förstår så klart att det inte känns odelat positivt att göra en sån upptäckt, men att inse och acceptera är alltid första stegen mot att läka, så det är ett stort och viktigt steg du tagit.

Jag tycker att du först och främst ska ge dig tid att landa i insikten, att umgås med tanken på att ditt shoppande har känslomässiga orsaker och ge de känslorna tid att komma fram och visa sig ordentligt. Du har ju redan en del idéer om vad det kan handlar om, så inkludera dem i dina funderingar och låt tankarna löpa fritt. Det brukar vara ett bra sätt att komma till fler kontruktiva insikter.

Sedan kan du fortsätta med att börja fundera på hur du skulle vilja att livet såg ut istället och vilka små steg du kan ta för att leda livet i den riktningen. Knepet är att jobba just med små steg så att det känns möjligt att genomföra och inte alltför obekvämt. Inga stora, dramatiska förändringar utan små steg i rätt riktning som så småningom hjälper dig att bygga upp nya rutiner, nya tankar, nya känslor och ett nytt liv.

God fortsättning på ditt nya liv! 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI