Home Relationer/Kommunikation Vad är det att vara en riktig vän?

Vad är det att vara en riktig vän?

by Charlotta

De flesta har nog hört uttrycket som säger att för att göra ett företag framgångsrikt så kan man som chef inte omge sig med en massa ja-sägare, utan man måste ha folk i sin närhet som man kan lita på att de i alla lägen kommer att säga sanningen. Även om sanningen är obekväm. Därtill måste man naturligtvis vara beredd att höra sanningen även om det innebär att man måste erkänna att man själv gjort fel eller att man brister i kompetens.

Fråga vilken framgångsrik chef som helst om vem eller vilka som är den personens andreman, den man kan lita på i alla lägen och som alltid berättar sanningen, och du kommer garanterat att få veta att där finns ett par personer som vid ett flertal tillfällen kommit med synpunkter och råd som inte var bekväma att höra och förmodligen ännu mindre bekväma att säga, men som samtidigt var helt avgörande. Det kan vara personer som är anställda på samma företag men lika gärna personer som befinner sig i helt andra positioner.

Ditt liv är ditt företag och du är dess chef. Ditt mål som chef är, kan vi hoppas, att få företaget, alltså ditt liv, att bli så framgångsrikt som möjligt. Oavsett vad du lägger i begreppet framgångsrikt, Vad framgångsrikt innebär är det bara du själv som bestämmer.

Som chef för ditt eget liv är det du som har det slutliga ansvaret för vad som händer och hur allting går, men på vägen tar du förmodligen hjälp av dina närmaste som i det här fallet utgörs av familj, släkt och vänner. Du har kanske några personer som du tycker att du kan lita på, men är de verkligen dina vänner eller är de bara ja-sägare? Det ska vi ta reda på nu.

Ja-sägare är personer som alltid håller med dig och tar ditt parti, personer som skyddar dig från obehagliga sanningar och som smickrar ditt ego genom att applådera allt du gör samtidigt som de slätar över eventuella misslyckanden. Ja-sägare är också personer som rider på din våg, som solar sig i din glans och som åker snålskjuts på dina energier och egentligen inte bidrar med något annat än hejaramsor på din väg.

Det kan vara väldigt behagligt att omge sig med den här typen av personer, speciellt om man har ett lite trasigt ego eller dåligt självförtroende, för till en början får det självkänslan att växa och du känner dig duktig och viktig. Men förr eller senare hamnar du i en situation som kan liknas vid att du står på randen av ett stup och inte vet hur du ska gå vidare, och då är det till ingen hjälp att någon går bakom dig och hejar på.

Riktiga vänner däremot är personer som är som chefens andreman, personer som berättar sanningen för dig även när den inte är trevlig att höra, personer som ser vad som är bäst för ditt livs utveckling när du inte själv gör det och som vågar föreslå den vägen även om du är på väg i andra riktningen.

Riktiga vänner är personer som också tillför ny energi, som bidrar med egna vågor och egen strålglans till ditt liv så att du kan utvecklas så som du önskar. Faktum är att i brist på riktiga vänner kan det ibland vara bättre att lyssna på sin fiender istället för sina ja-sägare eftersom fiender har en tendens att vara brutalt ärliga, och även om det svider så vet man i alla fall då hur det ligger till.

Så med risk för att bli besviken kanske det är dags att inventera ditt liv och ta reda på vilka dina riktiga vänner är och vilka som bara är ja-sägare.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI