Home Relationer/Kommunikation Vägen tillbaka till intimitet och passion

Vägen tillbaka till intimitet och passion

by Charlotta

Förälskelsens drogliknande kickar varar inte hela livet, men det betyder inte att man också måste förlora intimitet och passion. Alla relationer har toppar och dalar, att förvänta sig något annat är orealistiskt, men förlusten av intimitet, attraktion och passion är inte nödvändigt, och om det skulle ske behöver det inte vara slutet på relationen.

Det är lätt att skylla på att man inte har tid eller ork, eller att krasst konstatera att man helt enkelt inte är attraherade av varandra längre och nöja sig det, men har man en gång delat passion så går det att hitta tillbaka till den, om man beredd att göra det till en prioritet i livet.

Första steget för att hålla glöden vid liv, eller att återuppväcka den om den har slocknat, är att inte gå och vänta på att din partner ska göra något, utan att själv skapa det du vill ha. Var den sortens partner som du egentligen vill vara i ert förhållande, inte den du har blivit.

Tänk tillbaka på hur det kändes när ni först träffades, vad det var som fick dig att bli kär, vad som attraherade dig och hur passionerade ni var. Påminna dig själv om hur det kändes, beröringens elektricitet, fjärilarna i magen, förväntan inför att bli kysst.

När intimiteten försvinner i en relation så falnar också attraktionen och passionen, men intimiteten går att återskapa och med den återvänder också både attraktion och passion.

Hur mycket är du villig att själv göra för att återskapa intimiteten, är du beredd att gå utanför din bekvämlighetszon och visa dig sårbar igen? Är du beredd att svälja stoltheten och vara den som tar första steget?

Kommunikation har en avgörande roll i att återskapa intimitet, och det behöver vara positiv kommunikation. Att visa omtanke, kärlek, förståelse och intresse för din partner, inte lyssna med ett halvt öra medan du tittar på TV eller sitter vid datorn, utan att ge din uppmärksamhet och ditt fokus till 100% och verkligen vara närvarande. Inte för att du måste för att få det du vill ha, utan för att du vill, för att personen du har framför dig är en av de viktigaste i ditt liv.

Vad gjorde ni tillsammans när ni var nyförälskade, vilka intressen delade ni, vilka egenskaper och intressen hos din partner tyckte du var ovanliga och spännande och en del av attraktionen? Och vilka egenskaper och intressen hade du som din partner attraherades av?

Varför gör ni inte de sakerna längre? Även om livssituationen förändrats behöver ni inte helt ge upp det som en gång definierade er som individer, intressen som ni brann för och som fick livsgnistan att tändas i ögonen. Hur kan ni börja med en del av de sakerna igen, kanske göra dem tillsammans och få växa och utvecklas tillsammans?

Planera för att vara spontan, planera för små överraskningar i vardagen och någon större överraskning däremellan. Överraskningar som ger er tid tillsammans, romantisk tid som påminner er om den attraktion och passion ni delade, och som gör det möjligt för er att upptäcka att den finns kvar. Den behöver bara hjälp för att nå fram genom vardagsbruset och få plats att andas igen.

Lev inte kvar i det gamla genom att hela tiden se din partner genom ett filter av alla gamla synder och misstag. Det som har varit har varit, och det kan ingen ändra på, vill du att er framtid ska se annorlunda ut än det som varit så måste du också vara beredd att släppa det gamla. Se din partner så som han eller hon är i dag, se utvecklingen, ansträngningarna, försöken och viljan att skapa något mer.

Någon måste våga gå utanför bekvämlighetszonen, någon måste våga ta första steget och börja att ge osjälviskt, inte ge för att få utan ge för nöjet av att få ge till den man älskar. Första reaktionen på osjälviskhet i en relation som inte sett så mycket av den varan på långt tid kan vara misstänksamhet och tvivel, men ge inte upp för det.

Fortsätt att ge med målet att få din partner att må bra och känna sig sedd, uppskattad, förstådd och älskad. Ge mer av dig själv och var tydligare i din uppskattning än vad din partner någonsin skulle förvänta sig, och se hur du sakta men säkert återuppväcker den intimitet och passion som hade fallit i glömska.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI