Home Relationer/Kommunikation Vem behåller vännerna när relationen tar slut?

Vem behåller vännerna när relationen tar slut?

by Charlotta

Som vi alla vet varar inte alla relationer livet ut, det gäller för både kärleksrelationer och vänskapsrelationer. Ibland kan det vara ens eget beslut att gå vidare, ibland kan det vara ett gemensamt beslut och ibland ställs man inför fullbordat faktum när den andra personen vill lämna relationen.

Oavsett vem som lämnar så kan uppbrottet få både positiva och negativa effekter på livet, ofta både delar fast på olika sätt, men vad man kanske inte alltid är beredd på är att det kan påverka hela ens sociala liv.

Om man var i en relation där man till stora delar umgicks med samma vänner så finns risken att vännerna följer med den andra personen. Det kan vara av lojalitetsskäl, för att de kände den personen först eller för att de känner sig tvingade av en stark personlighet eller yttre omständigheter.

En del av vännerna kanske vägrar att välja och vill fortsätta umgås med båda personerna och då blir det intressant, för hur skulle du känna dig om din bästa vän fortsatte att umgås med ditt ex? Skulle du bli arg, sårad, ledsen, besviken eller skulle det vara helt okej? Eller skulle du kanske förbjuda din bästa vän att umgås med ditt ex och kräva att personen var lojal med dig?

Om du är en av dem som skulle bli upprörd och kanske kräva lojalitet, så prova att se situationen är vännens synvinkel istället. När två personer väljer att dela sitt liv med varandra, som vänner eller som ett par, så mer eller mindre tvingar man på sina vänner en ny person som de förväntas gilla och ta till sig.

Ibland går detta lätt, ibland tar det tid och ibland går det mindre bra, men ofta går det trots allt väldigt smidigt eftersom om du gillar personen i fråga så har ni tillräckligt mycket gemensamt för att dina vänner förmodligen också kommer göra det.

När sedan relationen tar slut så betyder ju inte det att dina vänner kommer i konflikt med personen bara för att du gör det, och att de vill sluta umgås med personen bara för att du vill det. Så att då kräva att vännerna ska säga upp bekantskapen med exet (vän eller partner) bara för att du vill att de ska vara lojala mot dig är en ganska självisk inställning.

Även om ni inte längre umgås alla tillsammans så finns det ingenting som hindrar att både du och exet kan umgås med samma vänner men var för sig, om ni vill. Om du inte klarar av det känslomässigt så är det kanske något du ska jobba med istället för att kräva av andra att de ska sluta umgås med personen.

Hur låter man då bli att bli svartsjuk eller att känna sig sårad? Ja, det är en fråga om självkänsla, men också en träningssak, men det hjälper att påminna sig själv om att ingen människa äger någon annan och att alla har både rätt och ansvar att göra sina egna val. I alla falll en del av orsaken till att situationen är som den är, är ju faktiskt att du har gjort de val du har gjort som nu har försatt dig i det här läget.

Du måste göra vad som är rätt för dig, och på precis samma sätt måste andra människor göra det som är rätt för dem, ovasett vad du tycker om det. Sedan ska man naturligtvis göra sitt bästa för att undvika att såra andra i processen, men man får heller inte tillåta sig att bli sårad bara för att människor gör egna val i livet som inte stämmer överens med vad du hade tänkt dig.

Både du och andra måste leva sitt eget liv efter bästa förmåga och vad ni känner är rätt. Du ansvarar för ditt eget liv, för de val du gör och för de konsekvenser det får och att lägga över ansvaret på någon annan gör inte dig fri från ansvar utan det bara hindrar dig från att göra något åt situationen.

Notera att detta resonemanget inte innefattar relationer som avslutas på grund av våld eller andra olagligheter, den typen av övergrepp är en helt annan femma.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI