Home Relationer/Kommunikation Vem fyller dina behov?

Vem fyller dina behov?

by Charlotta

Att förlita sig på att någon annan ska fylla ens behov kan kännas som ett enkelt sätt att få det man behöver, men det är förknippat med en stor risk. Det någon annan kan ge kan den personen lika enkelt också ta tillbaka.

Att förlita sig på någon annan när det gäller saker som man behöver för att fungera och må bra som trygghet, pengar, bekräftelse, uppskattning, livsmening, osv betyder att man när som helst kan förlora de sakerna, och vad händer då? Vad finns då kvar av det egna livet och den egna personen? Hur kan man stå kvar stadigt i livet när någon berövar en på det man behöver allra mest? Svaret är att det kan man inte, man vacklar, famlar, bryts sönder och faller, och vägen upp på fötter igen och kan vara lång och svår.

De mest grundläggande sakerna som man behöver för sin överlevnad och sitt välmående gör man klokt i att själv kontrollera. Kan man ge sig själv det man behöver blir man mycket mindre sårbar för yttre omständigheter.

Om var och en ger sig själv det den behöver kan man mötas på lika villkor utan beroendeförhållanden, jag väljer dig för att jag vill ha dig, inte för att jag behöver dig och inte klarar mig utan dig.

Tänk på skillnaden i de här två uttrycken och fundera på vilket du själv skulle vilja höra från någon du tycker om:

”Jag älskar dig för att jag behöver dig.”

”Jag behöver dig för att jag älskar dig.”

Att  någon behöver kan ge en falsk trygghet att personen ska stanna kvar på grund av behovet, men det finns i allmänhet fler som kan fylla den typen av behov, så det är inte heller någon garanti. Villkorad kärlek är inget man kan förlita sig på.

I fill my needs and you fill my wants, that way everybody’s happy.

/Charlotta

4 comments

Anne 24 juni, 2015 - 12:21

🙂

Coachen 24 juni, 2015 - 13:55

🙂

Marija 24 juni, 2015 - 14:11

Det är så sant som det är skrivit. Tycker om detta citat ” Be happy for no reason like a child,if you are happy for a reason.. You’re in trouble,Because that reason can be taken from you.”

Det är så lätt att bli naiv och bara känna paff ensamheten direkt när man fått reda på att ens partner varit otrogen eller ska lämna dig av andra själ. Egentligen… Det behöver inte vara så jobbigt och svedande.Ibland blir jag lite skrämd av mig själv att jag borde kanske varit mer ledsen,frustrerad och arg. Men har lyssnat mycket på mina egna tankar och via denna sida så har saker gått lättare. För mig var det mer att hitta en anledning,och den anledning fick mig att gå vidare rätt fort. Men det är mer att försöka förstå anledning varför saker blev som det blev.. Jag är införstådd med varför det ej fungerade,men hur saker kan fortgå så ändå trotts ett relativt osunt förhållande. + att det han komma ett barn ur det..precis islutet. Man undrar ju lite alla besluten man tar ju där o då.. Var det bara jag som kom på det,eller var det ren slump? Eller var det menat att göra visa val o dylikt för att uppleva andra saker? Känns som saker o ting måste ju ha någon slags relevans för hur jag vill att mitt liv skall vara? Trotts att visa val kanske ej var baserade på att just jag gjorde valet. Men jag hamnade där jag hamnade ändå..Tack vare någon annans val? kan man säga så.. hm. Man kanske ska tacka att en människa kan göra ett val åt en också? När man sitter fast med varandra i ond spiral.. Och att det var för det bästa.Eller är det någon annan hjälp som trädit ikraft när man själv kanske inte vågat ta steget… Spännande det där med orsak och verkan.. Mvh Marija som vanligt.

Coachen 24 juni, 2015 - 14:59

Det var verkligen ett bra och tänkvärt citat, och så sant! Jag håller helt med dig, att när man förstår anledningen till att saker händer så blir det lättare att acceptera, men ibland går det inte att förstå och då får man ändå försöka acceptera och gå vidare. Att livet hjälper oss på traven allt som oftast är jag övertygad om, ibland knuffas vi i riktningar som vi inte hade valt själva bara för att vi det är enda sättet att komma vidare.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI