Home Relationer/Kommunikation Vem lyssnar på vad du säger?

Vem lyssnar på vad du säger?

by Charlotta

Vi pratar för att föra över information till andra, för att dela med oss av det vi vet, känner eller har upplevt eller för att fråga andra om deras kunskap, känslor eller upplevelser. Kommunikation är ett sätt att sprida och dela sådant som är viktigt och angeläget för oss.

Vad vi lätt glömmer bort är att varje form av kommunikation alltid inkluderar en lyssnare till, man själv. Allting vi säger till någon annan hör vi även själva. Det kan tyckas oviktigt att säga att vi lyssnar på oss själva eftersom den ursprungliga tanken kom från en själv, så då spelar det väl ingen roll att vi tar in orden en gång till?

Men alla som någon gång har försökt lära sig något vet att desto fler sinnen man använder vid inlärningen desto bättre sitter kunskapen. Att både tala och lyssna innebär att budskapet landar djupare och om man dessutom upprepar samma typ av ord och resonemang ofta så befäster man det ännu bättre.

De ord och uttryck som vi använder i vår kommunikation med andra blir därmed samma ord och uttryck som vi sänder till oss själva, och ord och uttryck har en laddning som påverkar vilka känslor vi känner och därmed hur vi upplever livet. Med andra ord är det starka krafter som är i rörelse.

Problemet är att vi ofta inte är speciellt medvetna om hur vi uttrycker oss, orden väljs lite slumpmässigt och många ord används av vana eller för att de är trendiga eller för att alla andra använder dem. Resultatet av att vara oförsiktig med sina ord kan vara att man sänder budskap till sig själv som man egentligen inte vill ta emot.

Ett tydligt exempel är hur man beskriver sina känslor, hur man mår och hur man upplever sitt liv. Det är inte ovanligt att man överdriver för att ge tyngd åt sin egen upplevelse inför andra, och kanske få mer sympatier. Men vilket budskap sänder det till en själv?

Mår man dåligt en dag så säger man kanske att man känner sig död eller att man inte orkar leva längre. Känner man sig besviken på något så säger man kanske att hela livet suger. Har man tappat inspirationen på jobbet så säger man kanske att man hatar sitt liv. Är man ledsen säger man kanske att man är förtvivlad eller att man har gett upp.

Men man ska vara medveten om att de ord som man väljer för att beskriva sin upplevelse blir ens upplevelse, att man i högsta grad bidrar till att bestämma hur man känner inför olika saker genom att väja hur man beskriver dem. Orden är inte betydelselösa, de har en biokemisk effekt på kroppen och kroppen lyder signalerna.

Även i relationen med andra kan orden antingen hjälpa eller stjälpa. Vilka känslor för en annan person tror du att du lägger grunden för om du säger ”Vi är inte överens i den här frågan.” jämfört med om du säger ”Du har fel, du ljuger och jag hatar dig!”. Din hjärna lyssnar på instruktionerna som finns i orden och kroppen reagerar på lämpligt sätt.

Om man blir medveten om att alla ord man använder i sin kommunikation i första hand tas emot av en själv och lägger grunden till de egna känslorna och den egna livsupplevelsen så tror jag att man skulle lägga mer tanke och större vikt vid hur man uttrycker sig, och det i sin tur skulle sannolikt göra relationen till omvärlden bättre.

Det gamla talesättet att man ska ”säga vad man menar och mena vad man säger” har aldrig varit viktigare än i det här sammanhanget. Förenkla inte språket, överdriv inte negativa känslor och händelser, reducera inte vokabulären till ett litet antal generella ord som får representera allt du upplever. Leta efter nyanserna i språket och använd dem för att på bästa möjliga sätt beskriva din upplevelse så kommer också nyanserna i livet att framträda tydligare.

/Charlotta

9 comments

Annica 2 december, 2018 - 18:02

Tack för din kloka och insiktsfulla text ❤❤❤
Språket och hur vi tänker, uttrycker och förmedlar oss med varandra har stor betydelse.
Tankarna vi tänker har också betydelse.
Jag kämpar mycket med det här. Hur jag ska uttrycka mig i kontakt med nära och kära,vård,FK,grannar och vänner till vår son som gått vidare till andra sidan.I sorg blir allting starkt.Orden blir starka,förtvivlan blir stark och tomheten blir gränslös.
Mina tankar och ord blir både ljusa och mörka.
Orden blir ljusa och mörka för jag pendlar mellan hopplöshet och ljus,djup kärlek.
Så mina ord kanske påverkar i en negativ riktning fast det inte är min mening.
I de ljusa stunderna försöker jag sprida det ljusa i tanke,ord och handling till nära och kära och andra runt om i vår värld.
Men det är svårt ibland att vara människa då man
är utmattad och i djup sorg.
Allt gott.
❤❤❤
Kram från
Annica

Charlotta 2 december, 2018 - 18:07

Det är högst mänskligt att pendla i tankarna och känslorna och det måste man få göra. Det viktiga är att vara medveten om det så man inte fastnar i det negativa. Kram till dig Annica!❤
/C

carin 3 december, 2018 - 11:07

Har du haft en vännina någon gång som dränerat dig på energi? Jag har en väninna som jag fann för några år sedan då vi båda var singlar som jag har haft väldigt roligt ihop med. Sen ett år tillbaka så har jag skaffat pojkvän och hon är fortfarande singel och önskar att träffa någon. Min vännina och jag kan som sagt ha väldigt roligt ihop men hon är så fruktansvärt bitter och aggressiv i sin approch. Vill hon sluta dejta någon avslutar hon ofta med brutal ärlighet och aggressiv ton, hon pratar gärna skit om en annan vännina som skaffat pojkvän (vilket får mig och känna olust inför att hon sannolikt pratar om mig) jag känner att jag tassar på tå kring henne och alltid får väga mina ord. Hon har starka åsikter om saker och ting och kan aldrig erkänna att hon gjort fel. Jag är alltid lite ängslig att jag ska ha gjort något som stör henne. Det är så svårt att säga hur jag känner till henne eftersom hon absolut inte tål kritik. Har du något inlägg här på bloggen om detta ämne?

Karin 3 december, 2018 - 20:00

Tusen Tack för påminnelsen!

Charlotta 3 december, 2018 - 22:39

Tack Karin för att du läser!
/C

Maria 6 december, 2018 - 07:50

Tänkvärda ord!
En hjälp på vägen nu då jag har noterat att jag också, som så många runt omkring mig, är spontant negativ och ofta slentrianklagar … jag som ju ”egentligen är en positiv och vänlig människa”.
Ditt inlägg manar till att ”prat-detoxa” en period … ända fram till sista dagen på det här året … å sedan gå in i det nya 2019 med medveten kommunikation … med andra och med mig själv.
Tack för välbehövlig påminnelse!
Maria

Charlotta 6 december, 2018 - 09:06

Det låter som en bra plan Maria, jag tror du kommer märka stor skillnad. Lycka till!
/C

Lisbeth 9 december, 2018 - 11:50

Tack igen för dina klargörande och inspirerande texter!
En tanke som slår mig, är att människor är så ofta dåliga på att verkligen ge sig tid att lyssna på sig själva, så att de heller inte har tid eller ork att lyssna på andra. Avbryter istället för att på det sättet ge sig tid att hitta sin egen röst.
Har jag rätt i min analys?
Och vad kan man i så fall göra för att samtalet människor emellan och samtalet till sig själv ska bli bättre?
Kanske har man redan i unga år fått höra att man ska höra upp, är det då inte stor risk för att man aldrig riktigt lärt sig att verkligen höra sin egen inre röst.

En del saker som säkert är bra men också en hel del som är negativt.

Charlotta 9 december, 2018 - 12:08

Jag tror du är inne på rätt spår Lisbeth och mycket handlar om att inte ta sig tid, allting går för fort numera, så fort att man inte hinner tänka efter, även språket och kommunikationen. Det får liksom inte finnas någon dödtid längre, allt ska ske utan fördröjning och då hinner man absolut inte ge sig tid att tänka efter innan man pratar och ofta inte en att lyssna klart innan man svarar. Tyvärr blir ju resultatet då också att man sumpar alla chanser till utveckling, istället rapar man bara upp samma bestämda åsikt gång efter annan. Något som både kommunikationen med andra och den inre kommunikationen blir lidande av. De tysta mellanrummen i vardagen är något av det viktigaste vi har, att fylla dem med brus och nonsens bara för att man är rädd för tystnaden är förödandet och väldigt ledsamt.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI