Home Charlotta Egot är en opålitlig härskare

Egot är en opålitlig härskare

by Charlotta

Ur Arkivet:

Egot kan vara en högljudd jäkel och är dessutom en kappvändare utan dess like. Går det bra för dig så är egot din bäste vän men går det dåligt så är det din värste fiende. Så låt dig inte förföras av egots ruskänslor för innan du vet ordet av så har egot sålt ut dig och hävdar att allting är ditt fel.

Egots motpol är själen, själen är den innersta kärnan i en människa, intuitionen, den egna sanningen och kärleken. Själens röst är inte gapig som egots utan tvärtom finstämd och försiktig och kan därför vara svår att uppfatta, men till skillnad från egot så vill själen alltid vårt bästa. Själen strävar inte efter framgång och bekräftelse utan efter lycka och harmoni, och själen straffar aldrig utan den har förståelse.

Så länge man lyssnar till sin själ så agerar man utifrån kärlek, då är man i samklang med allt det goda i livet och har hela universum med sig och då kan man uträtta stordåd. Men när egot kliver in på scenen och börjar ifrågasätta varför just jag tror att jag ska kunna lyckas, eller vad mitt värde är jämfört med andra som är mycket bättre, då tappar man kontakten med själen och står kvar med bara det stöddiga, men ack så negativa, egot.

Egot är livrädd för att misslyckas och agerar utifrån rädsla, och när man agerar utifrån rädsla så är man istället i samklang med det svåra i livet, och då låser man sig och hindrar det goda från att komma in.

Egot vill nå framgång, bli beundrad och få bekräftelse och får man det så njuter egot och växer sig stort och självsäkert. Men att förlita sig till egot är att som att leva livet på slak lina, en vindpust i fel riktning och man ramlar obönhörligen ner och då står egot där med pekpinnar och tillrättavisningar; ”Hur kunde du vara så korkade att du trodde att du skulle lyckas, att någon skulle tycka om dig, eller att du kan något?”

Det är en konst att lära sig skilja på själens budskap och egots budskap, och att dessutom lära sig välja att inte lyssna så mycket till egot. Under några mycket svåra år med förluster och motgångar hade jag till slut bara egot i huvudet och hade helt tappat kontakten med min själ, och som ett resultat av det fastnade jag i en depression som jag höll på att inte ta mig ur.

Till slut lyckades jag ta till mig och tro på budskapet om att förändringen måste komma inifrån mig själv, ingen annan kan ”laga mig”, inget som kommer utifrån kan fylla mitt enorma inre tomrum utan den enda som kan göra det är jag. Så jag började lyssna till min själ och samtidigt säga till egot att hålla tyst.

Till en början var det nästan ett omöjligt uppdrag och allt som oftast kändes det som om jag tog fler steg bakåt än framåt, men efter några månader så började jag kunna identifiera en annan känsla i kroppen, en känsla av hopp.

Efterhand som jag jobbade med att återfå kontakten med min själ så upptäckte jag att jag genom själen stod i ständig kontakt med allting gott och fint omkring mig och att livet i själva verket ville mig väl, om jag bara tillät det.

När jag fick kontakt med min själ igen så förstod jag också att det var när jag förlorade den kontakten som jag började må dåligt och nu när jag hade lärt mig att lyssna till min själ igen så kunde jag också börja må bättre. Livet var inte min fiende utan jag kunde välja om jag ville fokusera på det negativa eller det positiva, och beroende på hur jag valde så kom mitt liv att formas utifrån det.

Numera har jag blivit ganska bra på att sätta egot på plats, vi har fortfarande våra duster emellanåt, men för det mesta så håller det sig i bakgrunden och säger inte så mycket, så jag får utrymme att ta fram det bästa i mig utan en massa gnäll om prestation och risk att misslyckas.

Vid väl valda tillfällen kan egot vara bra att ta till för att få extra skjuts och drivkraft i speciella situationer, men låt aldrig egot ta kontroll över tankarna och livet, för egot är inte smart nog att reda ut det ansvaret.

/Charlotta

8 comments

anna 27 maj, 2016 - 12:13

Så fint att du benar ut det så det blir förståligt.

Charlotta 27 maj, 2016 - 12:19

Tack Anna.
/C

Violen 27 maj, 2016 - 20:29

Tycker att jag ibland varit lite så om jag får bekräftelse från en person så blir det väldigt stort i mig. Då känner jag mig väldigt höjd till skyarna. Det kommer lätt tankar (dock inget jag säger till någon) att han är nog väldigt intresserad av mig, jag förstorar upp det. Är det någon som även jag känner något för(vilket hände för ett tag sedan) så målar jag snabbt upp en bild av att jag nu mött min tvillingsjäl och nu har jag äntligen hittat den stora kärleken i livet. När det sedan inte blev så kommer tankarna att det är klart att han inte är intresserad av mig, jag inbillade mig bara. Ser mig som dum som ens kunde tänka så, jag borde ha insett att han inte hade känslor för mig. Så känner jag mig helt sänkt ett tag. Just nu har jag faktiskt helt gett upp den biten om att träffa en partner. Så fort jag ens tänker tanken på att dejta någon person (vilket inte är så ofta)och ger lite signaler tex förslag om en fika så blir det inget mera rinner ut i sanden, det finns absolut inget flyt. Eller tur heller för den delen för det anser jag att man måst ha. Jag har mera och mera börjat tänka så att jag är en person som många gillar, är trevlig och social ser bra ut men det är aldrig någon som blir kär i mig på djupet och är beredd att satsa allvarligt på ett förhållande med mig. I mina värsta stunder känner jag att något fel måste det vara på mig. Andra flera av mina vänner lyckas med detta hur enkelt som helst utan att ens anstränga sig, de träffar sin livs kärlek innan de ens hunnit skilja sig från sin första relation. De är inte heller helt perfekta så det borde ju inte krävas av mig heller vet faktiskt inte riktigt vad det beror på. Tycker i och för sig att jag sällan träffar män som är singlar även o jag träffar mycket nya människor hela tiden främst genom jobbet på ett stort företag, där det ingår en del affärsresor. Jag upplevs nog som kompetent och stark av många har tex stora framgångar i yrkeslivet inom men känner mig svag när det gäller kärlekslivet. Är det egot som talar lite för högt då måntro?
/Violen

Charlotta 27 maj, 2016 - 21:56

Ja, det låter som om du lyssnar på egot istället för själen.
/C

Violen 27 maj, 2016 - 22:46

Ok, hur jobbar man vidare med det?

Charlotta 28 maj, 2016 - 09:28

Träna dig i att medvetet lyssna till själen istället, din inre röst, intuitionen. Du kan läsa mer om det bl a här och här.
/C

Hanna 28 maj, 2016 - 11:24

Tusen tack <3!

Charlotta 28 maj, 2016 - 11:28

Väl bekomme! 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI