Home Själen Hur man bryter sig ur hattjakten

Hur man bryter sig ur hattjakten

by Charlotta

Gårdagens berättelse om hur Agnes förlorade lyckan för att istället börja jaga hattar var kanske inte direkt en historia av den muntra sorten, men tyvärr är det många som lever precis den typen av liv. Kanske utan att ens vara medvetna om det. Vi har alla lyckan inbyggd men ganska snabbt döljs den effektivt av alla de krav som vi tror att livet för med sig, och sedan ser vi den i värsta fall aldrig igen.

Agnes hattar kan i verkligheten bestå av drömmen om ett bättre jobb, den perfekta partnern, att vinna högsta vinsten på lotto, det perfekta huset, eller kanske lite mindre saker som att kunna köpa ny soffa, att åka på semester eller att köpa den där snygga vinterjackan man spanat in. Var man än befinner sig i livet så finns det saker att längta efter, saker som man tror att man behöver för att bli lycklig. Men alla det är symboler för att man tror att lyckan kommer utifrån och de är alla också resultat av att egot får styra.

Problemet med Egot är att det är en högst opålitlig livspartner, ena stunden kan Egot höja en till skyarna för något bra man gjort, eller sagt, eller åstadkommit, men när glansen från den händelsen har falnat så är Egot den förste att vända sig mot en och hugga för att tala om att man i grund och botten är värdelös. Anledningen är att Egot hämtar sin energi utifrån, från jämförelser och prestationer, och det gör att om man lyssnar till Egot så är man aldrig bättre än sin senaste prestation, och om man inte hela tiden fortsätter att prestera så är man alltså ingenting.

Och det är där Egot har väldigt fel, för oavsett vad man presterar så har man alltid kvar sitt värde, och det är det som Anden försöker påminna om så fort den får en chans.

För Anden hämtar sin energi inifrån, från kontinuerliga värden som att man är värdefull, unik, perfekt, älskad och under ständig utveckling. Detta är värden som man bär med sig oavsett vad man gör eftersom det beskriver vad man är. Dessa värden konkurrerar inte med någon annans värden eftersom alla människor delar samma värde, alla är värdefulla, unika, perfekta, älskad och under ständig utveckling. Anden har ingen önskan att konkurrera, men det har Egot, och Egot blir aldrig någonsin nöjt.

De goda nyheterna är att man behöver inte göra som Agnes och lyssna till Egot, man kan mycket väl tysta ner Egot och istället välja att lyssna till Anden. Det kan krävas en del träning och tålamod eftersom Anden talar med mycket tystare röst än Egot, men med lite övning så lär man sig att lyssna på rätt frekvens och hämta sina budskap från rätt ställe.

Så länge man huvudsakligen lyssnar till Egot bäddar man för sin egen olycka, men när man börjar lyssna mer till Anden så bäddar man istället för sin egen lycka.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI