Home Själen Livet lär oss att leva

Livet lär oss att leva

by Charlotta

Livet lär oss hur man ska leva det, om man bara lever tillräckligt länge. – Tony Bennett

Varför är vi människor så stränga mot oss själva? Varför kräver vi det omöjliga av oss och slår på oss själva när vi inte kan leverera det? Hur kommer det sig att vi tror att vi ska kunna veta i förväg det vi är tänkta att lära oss genom att leva våra liv?

Och när vi gång på gång gör val och fattar beslut som resulterar i något annat än det vi hade tänkt oss så drar vi slutsatsen att vi är obegåvade och ovanligt korkade, istället för att se det för vad det är, en del av den utbildning som kallas livet.

Hade vi vetat allt om hur livet ska levas redan från början så hade vi inte behövt leva det alls. Hade vi gjort allting rätt hela vägen igenom livet så hade vi inte fått en enda chans att växa och utvecklas genom motgång, och då hade livet per definition varit bortkastat på oss.

Livet är inte en uppvisning i redan förvärvade förmågor, det är en utbildning, en själens skola där vi genom motgångar och misstag får lov att prova oss fram och testa förmågor som uthållighet, påhittighet och tillit, allt medan vi utvecklar andra förmågor som ödmjukhet, förståelse, omtänksamhet, generositet och intuition.

Den slutliga examinationen från det läroverk som kallas livet handlar inte om vem som presterade bäst, vem som tjänade mest, vem som klättrade högst på societetsstegen eller vem som vann flest likes.

Den enda examinator du kommer att möta när detta livet tar slut är du själv, och det enda som står i bedömningskriterierna är tre frågor: ”Har du vuxit och utvecklats?”, ”Gjorde du ditt bästa?” och ”Visade du så mycket kärlek du kunde?”

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI