Home Själen Sagan om Egot och Anden

Sagan om Egot och Anden

by Charlotta

Det var en gång en flicka som hette Agnes. Agnes hade allt hon kunde önska sig, tak över huvudet, mat i magen, ett brinnande intresse för att lära sig nya saker och människor som älskade henne. Hon var lycklig. En dag när hon satt och njöt i solen viskade Anden till henne: ”Du är perfekt precis som du är och du kan göra vad du vill med ditt liv.” ”Jag vet”, sa Agnes och log mot världen.

Efter en stund kom en annan flicka gåendes förbi. Hon hade på sig en stor röd hatt och drog på en kärra full med hattar i olika färger. Kärran måste ha varit tung för flickan slet och drog för att få den med sig. Allt som oftast fick hon stanna upp för att rätta till hatten hon hade på huvudet så den inte skulle falla av. Det hela verkade mycket ansträngande och Agnes förstod varför flickan inte såg glad ut.

”Hej”, sa Agnes när flickan passerade. ”Hej”, sa flickan och stannade upp och tittade på Agnes där hon satt i gräset. ”Har du inga hattar?” fortsatte flickan. ”Nej”, sa Agnes förvånat.

Flickan tittade ogillande på Agnes och snörpte på munnen. ”Hur tror du att du ska komma någonstans i livet utan hatt? Hur tror du att någon ska vilja ha dig utan hatt? Vet du ingenting?” sa hon överlägset. Sedan tog hon sin kärra och fortsatte kämpa sig framåt medan hon pustade och stönade.

Agnes tittade efter henne och undrade vad hattarna var bra för, de såg mest ut att vara till besvär, men så hörde hon en stark och uppfordrande röst.

”Hörde du inte vad hon sa? Utan hattar är du ingenting och du kan inte bli något heller. Den flickan hade många hattar så hon är bättre än du och vet vad hon pratar om”, sa Egot.

Agnes goda humör var som bortblåst och plötsligt insåg hon att hennes liv inte var bra nog som det var, och hon sörjde det faktum att hennes brist på hattar hade fördärvat alla hennes chanser till ett bra liv. Egots röst fortsatte att eka i huvudet på henne och det enda hon kunde tänka på var hattar, att de var nödvändiga och att hon inte hade några. Hon var tvungen att skaffa sig en hatt, hon hade i och för sig inga pengar, men kanske hon kunde låna av någon.

Medan Agnes hade tankarna fulla av hattar så viskade Anden till henne: ”Du behöver inga hattar, du är bra som du är. Din framgång kommer inifrån.” Men Agnes hörde inte den svaga rösten över ekot från Egot.

Så Agnes lånade pengar och gick och köpte sig en hatt. Första gången hon satte hatten på huvudet jublade Egot och applåderade hennes handlingskraft och goda förstånd. Agnes njöt av bekräftelsen och älskade sin spegelbild. Tänk så mycket finare hon var med en hatt på huvudet, och tänk så mycket hon skulle kunna åstadkomma nu. Stolt som en tupp och med näsan i vädret gick hon ut ur affären för att visa upp sin hatt för alla som ville titta.

Agnes kände allas blickar på sig och tänkte att de nog beundrade hennes hatt och tyckte att hon var något alldeles speciellt. ”Tänk om de tycker din hatt är för liten”, sa Egot kraftfullt. ”Tänk om du valde fel färg, du skulle inte ha valt den gröna, du borde ha valt den blå hatten.” Tänk om det var så, Agnes såg sig förskräckt omkring och försökte läsa ansiktsuttrycken på människorna hon passerade. Det hon såg var inte beundran utan kritiska blickar, några log mot henne och andra tittade bort. ”Ser du att de skrattar åt dig för att du bara har en enda hatt?” skrockade Egot.

Agnes skyndade sig därifrån och sprang hem och grät, olycklig och förkrossad. Hur skulle hon någonsin kunna bli lycklig igen? Hon måste ha fler hattar, hon måste ha en i varje färg och olika modeller, men var skulle hon få pengarna ifrån? Hon måste hitta ett sätt att få mer pengar. Och så började den ändlösa hattjakten.

Förgäves viskade Anden i bakgrunden att hattarna saknar betydelse och att hon har allt hon behöver inom sig, men Agnes lycka var för evigt förlorad och ersatt med längtan efter hattar.

/Charlotta

 

4 comments

Anne 21 september, 2015 - 13:03

Underbart rå 🙂

Coachen 21 september, 2015 - 13:45

Tack Anne, roligt att du gillar min lilla berättelse.
/C

R 2 januari, 2016 - 09:17

Hej Charlotta!

Äntligen har jag funnit din hemsida där jag läser att du skriver om EGOT, vilket jag behöver. För jag har alltid intresserat livet, andlighet och personlig utveckling. Under åren har jag läst böcker om EGOT och börjat förstå men inte helt riktigt då jag behöver iaktta mina ego tankar och så vidare. Det är så svårt att skilja på vad som är sann eller falsk när det gällre RÖSTEN i mitt huvud.. Det är frustrerande för jag jobbar med det varje dag. När jag är lycklig och känner mig frid inombords och ena sekund tar EGOT över mig allt trots jag är medvetent. Det känns som att EGOT vet precis hur det ska använda mig när jag håller på att förändras. När jag vet den sanna sanningen, då anfaller egot mig totalt. Känner mig förlorad. Hur ska jag göra för att kunna bevittnare till egot?

/Vilsna tjej på 22 år

Charlotta 2 januari, 2016 - 10:39

Hej R, välkommen hit! Det låter som om du behöver börja lita mer på dig själv och träna på att lyssna till din inre röst. I början kan det vara svårt att skilja anden från egot men det beror bara på att man är otränad och påverkas av så mycket annat. Desto mer man övar desto bättre går det. Här är några inlägg som jag tror kan vara till hjälp för dig.

Lita på din inre röst
Här finns svaren på dina frågor
Bygg din självkänsla
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI