Home Själen Välkommen till livet i stormens öga

Välkommen till livet i stormens öga

by Charlotta

Om du tycker att livet verkar ovanligt stormigt, kaotiskt och oförutsägbart jämfört med hur det var förr så har du helt rätt. Så snabbt som världen förändras nu har den aldrig förändrats förut, och det är inte bara världen som förändras utan även vi människor.

Vi befinner oss i ett skifte där det gamla är på väg att fasas ut och bli ointressant och det nya är på väg in men ännu ses som konstigt och skrämmande. Mänsklighetens medvetande genomgår en höjning men den sker olika sanbbt för olika individer, och samtidigt som vi blir mer medvetna om våra likheter blir vi också mer medvetna om olikheter.

Både vi och våra förutsättningar förändras i en takt som är ojämförbar mot vad världen tidigare upplevt, och mitt i den röran lever vi och försöker göra våra liv begripliga och meningsfulla utan att riktigt veta hur vi ska förhålla oss till allt som sker, om vi ska stå på det gamla benet eller det nya.

Förutom de uppenbara förändringarna i form av ny teknik som för bara några år sedan föll inom ramen för vad som betraktades som science fiction, förändringar i väder och klimat och stora förändringar i världsekonomin, så händer det också saker med våra medvetanden, hur vi ser på världen, oss själva och varandra och vad vi förväntar oss av livet.

Mänskligheten rör sig alltså mot ett högre medvetande. För oss som individer innebär det att kopplingen till våra känslor och till hjärtats energi blir starkare och viktigare, att det blir svårare att acceptera sådant man uppfattar som fel eller osant, och att det också blir allt svårare att rätta in sig och följa med strömmen när den egna vägen så tydligt leder i en annan riktning.

Det innebär också att vi inte längre automatiskt tror på auktoriteter utan att vi tvärtom börjar ifrågasätta saker som tidigare betraktats som självklara sanningar. Allt mer fusk och fiffel som tidigare kunnat föregå obehindrat kommer fram i ljuset och bedöms för vad det egentligen är. Dolda agendor avslöjas och nya informella ledare utkristalliseras.

Ett högre medvetande och starkare känslokoppling betyder också att vi blir mer medvetna om vår egen påverkan på vår omvärld, på djur, natur, miljö och även medvetna om andras lidanden, och att den  insikten påverkas oss på ett väldigt omedelbart sätt. Med medvetenheten följer också ett behov av att ta ett större ansvar, både för den egna personen och för jorden vi lever på.

I själva skiftet som vi befinner oss i så har vi lite av det gamla och lite av det nya. Vissa människor har mer av det nya och mindre av det gamla, andra är fortfarande huvudsakligen kvar i det gamla och har svårt att relatera till det nya.

För många som befinner sig i det känslomässiga gränslandet kan livet upplevas som oerhört svårt, skrämmande och ångestladdat när de yttre ramarna inte överensstämmer med vad som händer på insidan. När det som känns rätt inte fungerar i samhället, samtidigt som det som fungerar i samhället känns så fullständigt fel och främmande att det är omöjligt att följa.

Uppskattningen är att de nya energierna kommer att vara etablerade inom de närmsta tjugo åren, det betyder inte att allt och alla i vår värld kommer att vara klara med sitt eget skifte, men det kommer att innebära att det börjar kännas lugnare i världen.

Tills dess får var och en göra sina egna val, om man vill kämpa för att stanna kvar i det gamla så länge som möjligt eller om man vill kapa trygghetsbanden och våga sig ut i det nya som en av föregångarna. Inget av alternativen är nödvändigtvis enklare än det andra, men så småningom ska vi alla framåt, på ett eller annat sätt.

/Charlotta

21 comments

A. 22 maj, 2016 - 11:33

Personligen så föredrar jag att leva kvar en stund i det gamla, det som har format mig till den jag är, jag ser och kan inte ta till mig särskilt mycket av det nya en slit – och – släng period är vad vi ser nu. Köp det senaste, var först med det! Nej, jag tycker att den värld vi lever i nu, har inte mycket till övers för människan. Vad är ett människoliv värt ? Inte mycket känns det som.

Charlotta 22 maj, 2016 - 12:37

Slit och släng tillhör det gamla medvetandet, det nya återspeglas bättre av medvetenhet om vilket avtryck våra liv gör på natur och miljö, hur vi påverkar och hur vi kan minimera den negativa effekten av vår påverkan och maximera effekten av den positiva.
/C

Hanna 22 maj, 2016 - 13:09

Underbart skrivet! Och jag är med på resan fast jag inte är så ung, förstod detta för något år sedan det är så det sker. Ibland får man vila för att samla kraft, samtidigt är det så spännande…skall dela med mina döttrar som också förstår.

Charlotta 22 maj, 2016 - 13:12

Tack Hanna, härligt att höra!
/C

A. 22 maj, 2016 - 14:42

Menar till större delen vad ett människoliv är värt i dagens samhälle och den värld vi lever i. Bara att se vad som pågår inom Sveriges gränser med dagliga skottlossningar, knivskärningar, våldtäkter och ekonomisk brottslighet. Ok, kanske du säger, men har du lagt märke till hur markant det har ökat de senaste 2-3 åren? Det är en fruktansvärd utveckling och en skam för hela mänskligheten! Och du fäster dig vid att kommentera slit -och – släng som förvisso också är ett stort problem, i det större perspektivet med miljöförstöringar som följd. Vi hade en liknande period på 1970-talet, men den är inte tillnärmelsevis så fruktansvärd som den är idag 2016. Stackars barn som växer upp i detta träsk av Iphones, smartphones, surfplattor och att ständigt vara uppkopplad i destruktiva miljöer på nätet. Känner en kvinna som jobbar på dagis, där lär sig barnen data när de är 2 år bara för att deras föräldrar kräver det. Men vad vill barnen, vill de inte vara just små och leka som jag gjorde på min tid? De får inte chansen att vara barn längre såsom det var tänkt ifrån början, och hur nyttigt är det att växa upp i hotfulla miljöer, där våld och hot tillhör vardagen. Dagens samhälle är sjukt, och behöver behandlas! Personligen så tror jag att fler och fler människor därför söker sitt ursprung mer nu, än tidigare. Jag är en av dem. Det var bättre förr, kanske en gammal klyscha som generation efter generation sagt, men nu är det faktiskt sant och världen inklusive Sverige blöder.

Charlotta 22 maj, 2016 - 14:48

Det är precis den frustration som du ger uttryck för nu som för många representerar hur man upplever förändringarna. Allting ställs på sin ände, allt upplevs som kaos och förstörelse och man tolkar det snarare som den civiliserade världens undergång istället för som en nödvändig process som leder till något annat. Det är precis detta som inlägget handlar om.
/C

A. 22 maj, 2016 - 15:06

Det vet jag väl vad inlägget handlar om, och det måste till en förändringsprocess för att verkligen se problemen i vitögat. Att genomskåda hela bluffen för att sen kunna vända. Men, hur mycket förstår våra folkvalda politiker om de rådande omständigheterna? Vi vet mycket väl hur deras vardag ser ut – därav politikerföraktet. Jag röstar inte, kommer aldrig att göra det för det finns ingen endaste politiker, som står fast vid sina ord och vad de lovar. Vi människor som begriper mer får göra vårt bästa för att välja andra och alternativa vägar, till ett bättre och mer harmoniskt liv. Detta är inga positiva förändringar, om du nu försöker intala mig det. Jag följer inte med på det här tåget, jag håller mig till det liv jag vill leva och som jag anser vara kvalitativt för mig.

Charlotta 22 maj, 2016 - 15:27

De flesta politiker har förmodligen väldigt lite förståelse för den här sidan av livet. Din reaktion och ståndpunkt är fullt förståelig och du är långt ifrån ensam, väldigt många känner som du gör. Och hur du väljer att leva är verkligen ditt val i alla avseenden och i varje ögonblick, du behöver ta till dig något som du inte tror på eller känner dig bekväm med, utan du skapar din egen sanning.
/C

A. 22 maj, 2016 - 15:11

Ser du något positivt i det nya? Ställde en fråga till dig i annat ämne, utan svar. Är jag kanske döv och blind som tror att den här bloggen också är ett sätt att interagera med personer som dig ?

Charlotta 22 maj, 2016 - 15:33

Ja, jag ser mycket positivt i det nya. Jag är ledsen om jag har missat att svara på en fråga, du kanske kan påminna mig om vilken fråga det var? Jag svarar på alla kommentarer som jag upplever som frågor till mig, det tror jag för övrigt att jag är ganska ensam om i bloggvärlden med den här storleken på blogg. Om du ur en enstaka missad fråga bland över 2000 kommentarer drar slutsatsen att jag undviker kommunikation med bloggläsarna så har jag inget att säga om det, för den tolkningen ligger hos dig.
/C

A. 22 maj, 2016 - 15:18

Utgår från att du är en miljömänniska 🙂

Charlotta 22 maj, 2016 - 15:33

Vad lägger du i definitionen?
/C

A. 22 maj, 2016 - 15:21

Då ställer jag ytterligare en följdfråga, hur tror du att detta slutar ?

Charlotta 22 maj, 2016 - 15:34

På ett sätt som är bättre än vad vi sett hittills.
/C

A. 22 maj, 2016 - 15:43

Ok, jag förstår om du inte hinner svara på alla frågor, och som du säger så är du tämligen ensam om att göra det överhuvudtaget. Men jag är tacksam för att du gör det i den mån du hinner 🙂 Definitionen miljömänniska = att du är rädd om miljön, och tar ett personligt ansvar för den var vad jag menade. Jag är inte lika optimistisk som dig om att det här slutar väl, om det någonsin gör det så kommer det att ta hundratals år att gå tillbaka till hur det var innan infernot brakade samman.

Charlotta 22 maj, 2016 - 15:59

Ja med den definitionen är jag absolut en miljömänniska. Grejen är att jag inte ser det som att vi ska tillbaka utan att vi ska framåt. Även om vissa värden som betraktas som gammaldags kommer att finnas närvarande så är det ändå på ett nytt sätt. Att gå tillbaka till det som varit ser jag som en omöjlighet, och att gå framåt som en nödvändighet. VI har helt enkelt inget val, men jag är också övertygad om att det kommer att bli bra när det värsta ståhejet har lagt sig.
/C

A. 22 maj, 2016 - 15:50

Egentligen så är det här ingenting att grubbla för mycket över, i alla fall inte för mig jag lever som sagt för dagen och tar inte ut mer i förskott det känns behagligast för mig personligen. Tack för samtalet Charlotta. 🙂

Charlotta 22 maj, 2016 - 16:00

Tack själv A! 🙂
/C

A. 22 maj, 2016 - 15:56

Just det vi alla skapar vår egen sanning, och det liv vi vill leva, kanske inte alltid men vi kan påverka det själva, utan att politiker lägger sig i det. 🙂

A. 22 maj, 2016 - 16:00

En sak till, sådana här frågor och alla olika ämnen som berör oss människor som tas upp här på din blogg, ger 100% mer än att lägga ner tid på sociala medier. Tack! 🙂

Charlotta 22 maj, 2016 - 16:01

Tack, det värmer att höra. 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI