Home Självförtroende/självkänsla 10 snabba sätt att förgifta ditt sinne

10 snabba sätt att förgifta ditt sinne

by Charlotta

Det finns inga garantier i livet, oavsett om man gör precis allting ”rätt” efter alla regler och råd man kan hitta, så är det ändå inte säkert att livet blir precis som man har tänkt sig. Självklart kan man radikalt förbättra sina chanser genom sitt eget agerande, men det finns ändå ingen garanti.

Däremot är det mycket enklare att försäkra sig om att livet kommer att bli en besvikelse, eller i alla fall försvåra för sig själv onödigt mycket. Det finns många olika metoder för att sätta käppar i hjulet för sig själv, men här kommer en sammanställning som nog platsar på topplistan för några av de mest effektiva.

  1. Allt som går fel är någon annans ansvar, jag har själv ingen del i det som sker.
  2. Chanser och möjligheter kommer att dyka upp av sig själv, jag behöver inte agera själv utan kan bara sitta och vänta på att det ska hända.
  3. Alla borde tycka om mig och ingen borde tycka illa om mig. Om någon tycker illa om mig beror det på att jag har gjort något fel eller att jag är en dålig person.
  4. Så som livet har varit hittills är hur resten av mitt liv också kommer att bli.
  5. Livet är rättvist, jag har rätt att förvänta mig att ha och få samma saker som alla andra, får jag inte det är något fel.
  6. Människor kan läsa mina tankar så jag ska inte behöva förklara vad jag vill, menar och behöver.
  7. Andra människor ska hålla med mig och tycka lika som jag gör eftersom det är jag som har rätt.
  8. Om jag bara hade haft mer pengar så hade mina problem löst sig och jag hade varit lycklig.
  9. Prylar kommer att göra mig lycklig, desto mer prylar desto lyckligare blir jag.
  10. Jag kommer att misslyckas så det är inte lönt att försöka.

När man läser tankarna uppradade så här så tror jag nog att en och annan fick er att dra på smilbanden åt hur fånigt det är att tänka så. Och ändå så tror jag att många av de här tankarna är välbekanta för de flesta, och att man själv har tänkt dem vid ett eller annat tillfälle.

Om man inte känner sig på topp är det lätt att låta mindre rationella tankar ta över och driva en ännu längre ner i eländet, vid de tillfällena kan det vara bra att påminna sig om att en hel del av dem egentligen är så dumma att de är lite lustiga.

/Charlotta

9 comments

carin 10 april, 2017 - 10:36

Hej Charlotta.

Undrar om du har några tips och tankar kring långsinthet? Jag blir sällan arg men när jag blir det så är jag ofta väldigt långsint och sårad, för mig handlar det nog om stolthet och att jag faktiskt har svårt för att svänga snabbt känslomässigt. Tycker själv att långsinthet inte är så charmigt och skulle vilja jobba lite på detta, tar gärna emot lite input kring hur man kan resonera kring konflikter, stora som små.

Charlotta 10 april, 2017 - 11:44

Hej Carin! Jag skulle föreslå att du börjar med att fråga dig själv vad du vinner på att vara långsint, eller vad du eventuellt har möjlighet att vinna på att vara långsint. Andra sätt att formulera samma fråga kan vara vad du förlorar på att förlåta, eller vad det skulle innebära för dig eller den andra personen om du förlät, om du släppte det, eller om du hade överseende med det? Och var ärlig mot dig själv när du svarar, brutalt ärlig, även om det känns obekvämt. 😉
/C

Anonymkvinna 11 april, 2017 - 09:21

Jag har en ganska ny relation med en man som jag känner är den man jag vill leva med. Mina tankar på andra kvinnor stör mig. Att han ser på andra och tycker de är snyggare osv. Samt då det gäller vårt sexliv har han problem med att behålla ståndet och att få utlösning. Det problemet har han inte haft förr och med exet var det så att han istället kom direkt och de hann aldrig ha sex då han var så upphetsad. Med mig kan han hålla på ganska länge men han kan slaka under sexet och tappa ståndet eller så kommer han inte alls. Det gör att jag tar det personligt. Så svårt att inte göra det. Han tänder på mig (får lätt stånd) och säger det men varför kom han direkt med henne och inte med mig. Varför slakar han med mig och inte med henne. Såna tankar förgiftar. Jag vet inte vem hon är men inbillar mig att hon hade en mer kvinnlig kropp, större bröst, större rumpa, bredare höfter osv som gjorde honom så kåt. Är rädd att detta ska förstöra vårt förhållande. De bodde inte tillsammans utan träffades bara nån gång per månad under några månaders tid. Vi bor tillsammans och ses varje dag och han kan få sex varje dag om han vill.

Charlotta 11 april, 2017 - 09:52

Så roligt att du träffat någon nu som du känner är rätt, grattis! 🙂 De vanligaste anledningarna till att män har problem att genomföra samlag är dels stress och dels fysiska orsaker som ofta kommer med stigande ålder, som prostataproblem, högt blodtryck osv. Ungefär hälften av alla män mellan 40 och 70 drabbas någon gång. Det finns alltså ingen anledning att tro att det beror på att han inte tänder tillräckligt på dig, tror du han skulle välja att leva tillsammans med dig om man inte ville ha dig och inte blev kåt på dig? När jag läser vad du skriver så tänker jag på en helt annan möjlighet, att han känner av din osäkerhet och väldigt gärna vill visa dig precis hur mycket han vill ha dig, och att just viljan att prestera på topp ger honom prestationsångest och blir det ingenting istället. Skifta ditt fokus från att du inte duger till att påminna dig själv om att han har valt dig, och att han fortsätter att välja dig varje dag. Lita på att han gör det av fri vilja och inte för att han känner sig tvingad eller inte har någon annan att välja på. Han skulle kunna lämna relationen, men han väljer att stanna, säger inte det att det är med dig han vill vara?
/C

Anonymkvinna 12 april, 2017 - 07:43

Tack! 🙂 Jag har alltid vetat om att jag är svartsjuk och nu är det väldigt starkt hos mig den känslan. Det gäller det mesta! Jag vill inte förstöra detta förhållande men hur ska jag tänka eller göra för att kontrollera situationer som gör att dessa känslor uppstår? Det kan vara så enkla saker som att vi ser på film och det dyker upp en naken kvinna som gör att jag kan få spel. Eller då hans mobil plingar och jag funderar om det är hans kvinnliga arbetskollega osv…. Allt känns som et hot för mig. Det blir bara värre inombords och nu kan jag inte alltid klara av att kontrollera dessa känslor och visar ibland min svartsjuka åt honom. Känns som det bara blir värre då också för mig. Hur ska jag stoppa tankarna? Och känslorna? Måste man leva så här?

Charlotta 12 april, 2017 - 14:13

Det låter som om svartsjukan är något som du skulle behöva ta tag i på ett mer strukturerat sätt, har du övervägt att ta hjälp av ett proffs, som t ex en psykolog?
/C

Anonymkvinna 12 april, 2017 - 14:40

Jag har just börjat med terapi men tänkte att du också brukar ha lättförståeliga råd hur man jobbar för att bryta negativa tankemönster. Jag hoppas verkligen man kan bota detta. Det är så tungt och energikrävande at alltid vara rädd och ha ångest. Som singel känns det bra då man slipper detta men det är klart jag vill dela livet med en man och att det ska fungera utan massa svartsjukakänslor.

Charlotta 12 april, 2017 - 15:09

Jättebra att du redan går till någon, då kommer du säkert att få hjälp där. Om jag minns rätt så har vi pratat om just detta med svartsjukan tidigare. Självklart är mental träning ett utmärkt verktyg att använda och råden är de samma när det gäller svartsjuka som allting annat, att träna på att kontrollera tankarna istället för att låta tankarna låta kontrollera dig. Är det något som är svårt att göra så kan det finnas anledning att gräva djupare i sin historia och se om det finns saker i t ex barndomen som kanske satt spår, och där har psykologer och terapeuter bättre kompetens än vad jag har.
/C

A 12 april, 2017 - 06:53

Ha ha ha 🙂 Kan inte låta bli att skratta åt den här listan, för jag känner igen så mycket i mig själv av det du räknar upp. Det är inte lönt att försöka för det kommer att misslyckas ändå, är något jag känner igen mycket väl hos mig själv. även att chanser kommer att dyka upp, utan att jag själv behöver agera 🙂 Däremot att prylar skulle göra mig lyckligare har jag aldrig trott. Bra skrivet! Sånt här behöver vi påminnas om.

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI