Home Självförtroende/självkänsla Är du helt säker på dina sanningar?

Är du helt säker på dina sanningar?

by Charlotta

Den allra första gången man stöter på något nytt i livet så är det vanligt att ifrågasätta, när man är barn är det mycket som är nytt och många är de föräldrar som drivits till bristningsgränsen av alla ”Varför det?”.

Men efterhand som vi skapar oss en övegripande bild av världen så blir frågorna färre, och allt mer av den nya informationen och de nya situationerna vi ställs inför sorteras, nästan per automatik, in under befintliga kategorier:

 • Sånt jag kan ändra på.
 • Sånt jag inte kan påverka.
 • Sånt jag inte förstår.
 • Sånt jag brinner för.
 • Sånt jag inte orkar bry mig om.
 • Sånt som gör mig ledsen, arg, upprörd, illa till mods.
 • Sånt som gör mig glad, tacksam, lätt om hjärtat.
 • Sånt jag är bra på.
 • Sånt jag är dålig på.

Har något väl hamnat i en av kategorierna så stannar det oftast där, sorterat är sorterat och efter det ifrågasätter vi inte mer. Men det borde vi göra.

För det finns riktiga sanningar och så finns det falska sanningar. En del av de sanningar som vi har levt med större delen av våra liv kan vid en närmare granskning visa sig vara inte fullt så sanna och pålitliga som vi har trott. Om vi verkligen vågar studera dem ingående kanske vi till och med kommer att upptäcka att de är rena lögner som dessutom har begränsat oss och gjort livet onödigt svårt.

Ofta så introduceras dessa falska sanningar tidigt i livet, det kan vara av föräldrar och syskon och andra närstående som egentligen vill oss väl, men det kan också vara av personer som faktiskt inte alls vill väl utan är ute efter att såra och trycka ner, eller vinna egna fördelar.

Det som sägs i all välmening kan till exempel vara budskap i den här stilen:

 • ”Nej det tycker jag inte du ska göra, du kommer bara att bli besviken när du upptäcker att du inte klarar av det.”
 • ”Starka färger klär dig inte så bra. Titta så snygg den här grå tröjan är, ta den istället.”
 • ”Oj, har du fått matteläxa? Nej, det kan jag inte hjälpa dig med, matte är alldeles för svårt.”

Men för personen som får höra det gång på gång lagras det istället i medvetandet som falska sanningar:

 • ”Du har inte kapacitet att göra det du egentligen vill.”
 • ”Du passar bara i grått och beige.”
 • ”Matte är omöjligt att förstå.”

Saker som sägs för att skada kan handla om uttalad mobbning eller vilka elakheter som helst:

 • ”Du är så ful att du aldrig kommer att få någon pojkvän.” Den falska sanningen blir kanske att du är ful eller att du inte duger att älskas, och leder till att du förblir singel hela livet.”
 • ”Du tror väl inte att jag vill vara vän med någon som är så dum som du?” Vilket blir till en falsk sanning som säger att du är korkad och obegåvad, eller som säger att du inte har några vänner och inte kommer att få några heller.
 • ”Du skulle aldrig klara dig utan mig.” Ett sätt att försöka manipulera dig till att tappa självförtroende och bli beroende av en människa som inte vill dig väl, och tyvärr ett sätt som oftast lyckas och får dig att förlora både självförtroende och självkänsla.

Oavsett vad avsikten var när det sades så har så har den typen av budskap en benägenhet att fastna i medvetandet. Första gången du hör någon säga det kan det låta orimligt och du inser att det inte är sant, men får du höra samma sak igen så börjar tvivlet gnaga och till slut så känner hjärnan igen budskapet så väl att det blir en falsk sanning.

De falska sanningarna behöver inte vara så dramatiska som i exemplen ovan, det kan räcka med att du har fått höra att du inte kan sjunga, att du är oteknisk, att du inte kan laga mat, eller köra bil, eller plugga, eller fatta egna beslut eller något annat som gör dina möjligheter färre.

Falska sanningar är onödiga begränsningar, osanningar som gör ditt liv mindre och tråkigare och som säger att du inte kan eller att du inte duger precis som du är. Har du något som du alltid fått höra, att du är ”sån” eller ”sån”, att du inte kan vissa saker?

Eller har du kanske själv tillverkat några falska sanningar för att slippa vissa situationer, eller för att undvika att riskera få höra dem från någon annan? För den möjligheten finns också, ibland är det vi själva som hittar på undaflykter eller skydd som växer till falska sanningar.

Vilka falska sanningar är det dags att stick hål på en gång för alla?

/Charlotta

3 comments

Majsan 6 juli, 2016 - 15:30

Å detta är inte alls lätt, jag fick under min uppväxt höra ifrån många att jag var väldigt ful. Troligen har jag varit som den fula ankungen för nu som vuxen får jag höra att jag är oerhört vacker och har till och med varit med om män som trillat av stolen när jag presenterat mig på nya jobb etc…fast innerst inne är jag ju fortfarande den där fula människan, jobbar med min självkänsla och tycker om mig själv helt ok nuförtiden men hur får jag bort den där bilden inuti?
Vilken variation på teman du har – härligt?

Charlotta 6 juli, 2016 - 15:48

Tack Majsan, vi människor är väldigt mångfacetterade och alla delar krävs för att vi ska må bra och vara lyckliga, så jag gör mitt bästa för att få med alla de olika delarna även på bloggen. Kul att du gillar blandningen. 🙂 Första steget för att bli av med den mentala bilden är att bli uppmärksam på den, och det har du redan klarat av. Resten är ett kontinuerligt arbete med att inte tillåta den bilden, eller tanken på bilden, att ta någon plats. Det enklaste är att göra ett byte, bestäm dig för att du vill byta ut den gamla bilden mot en ny bild, kanske den av att du är så attraktiv att kollegorna ramlar av stolen, det låter som en alldeles utmärkt mental bild att bygga sin självkänsla kring. 🙂 Så varje gång bilden av dig som ful dyker upp så svischar du bort den ur tanken och ersätter den med den nya bilden, och så tittar du på den ett tag och njuter av den och sedan släpper du den igen. Gör du den övningen konsekvent tillräckligt många gånger så kommer den gamla bilden att blekna och så småningom kommer tanken att gå direkt till den nya bilden och använda den som default.
/C

Majsan 6 juli, 2016 - 18:13

Tack snälla ska prova detta framöver!

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI