Home Självförtroende/självkänsla Bygg din självkänsla

Bygg din självkänsla

by Charlotta

Hur går man från att se sig själv som betydelselös och utan värde till att högakta sig själv och tycka att man är värd det bästa? Från att känna att det inte är lönt att bry sig om hur man behandlar sin kropp eller hur man ser ut till att vara omsorgsfull med insida såväl som utsida? Från att inte ens uppmärksamma att man aldrig gör något för sig själv utan alltid bara ställer upp för andra till att utan ångest kunna prioritera sina egna behov och önskemål för att man förtjänar det lika mycket som någon annan?

Vad är det som krävs för att transformeras från en person med dålig självkänsla till en person med bra självkänsla, och går det överhuvudtaget?

Den gamle greken Aristoteles lär ha sagt att ”Vi är vad vi gör upprepade gånger. Excellence är alltså inte en handling, utan en vana.”, och självkänsla bygger på precis samma princip.

Varje beslut du fattar, varje handling du utför, varje val du gör är en pusselbit i den bild du skapar av dig själv. Och inte bara bilden som andra har, utan även den oändligt mycket viktigare bild som du själv har.

Att skapa bättre självkänsla handlar alltså inte om att försöka ändra på självkänslan utan om att börja fatta nya beslut, göra andra saker och göra andra val. Var ärlig och gör rätt för dig, behandla andra människor med respekt och omtanke, visa uppskattning och uppmuntran, ta ansvar för dig själv i alla lägen, välj det som är rätt istället för det som är lätt, klä dig som om du är någon att räkna med, ge din kropp den mat som är bra för den, välj bort saker som inte leder till något gott, anmäl dig som volontär eller liknande, städa ur det där skåpet som du skulle gjort i flera år, organisera ditt liv och ta kontroll över vardagen.

Gör dig själv stolt genom dina beslut, handlingar och val, och du kommer att se på dig själv med nya ögon och få bättre självkänsla.

Om tanken känns dig fullkomligt främmande och du inte har en aning om hur det ska gå till så leta upp en person som du kan ha som förebild och gör som du tror att den personen skulle gjort. Det kan vara någon i din närhet men lika gärna en kändis i en annan del av världen. Huvudsaken är att det är någon som du kan ha som mentalt rättesnöre för vad det innebär att vara en person med god självkänsla som gör bra val.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI