Home Självförtroende/självkänsla Förnekar du din skuggsida?

Förnekar du din skuggsida?

by Charlotta

Vi har alla både gott och ont inom oss, ljus och mörker, ilska och välvilja, glädje och sorg. Båda delar behövs för att finna balans. Att försöka hitta balans i enbart ljus är en omöjlighet likväl som det är omöjligt att skapa balans i enbart mörker.

Ingen människa besitter enbart godhet, det finns de som ibillar sig att de är alltigenom goda, men i själva verket handlar det om förnekelse av den egna skuggsidan. Förmodligen eftersom man inte tycker att de delarna av ens personlighet överensstämmer med den bild man har av sig själv.

Redan den välkände psykologen och idéhistorikern Carl Gustav Jung pratade om vikten av att erkänna sin skuggsida, om faran med att förtränga den del som utgör halva personligheten, och bara kännas vid de ljusa, vackra delarna.

Att erkänna skuggsidan betyder inte att man nödvändigtvis måste leva ut den, det kan mycket väl räcka med att erkänna och acceptera den finns där. Men att gå genom livet och förneka den ena halvan av sig själv kan leda till både självförakt och oförmåga att någonsin känna sig riktigt hel. Det är svårt att känna sig nöjd med sig själv om man hela tiden har behov av att dölja stora delar.

Alla har dualiteten, ljus och mörker, yin och yang, gott och ont, plus och minus, rörelse och vila, liv och död, sömn och vakenhet, varmt och kallt, torka och regn, luft och jord, eld och vatten. Vår existens vilar på den, den ena blir meningslös utan den andra.

Om du lagt ett lock på dina ”fula” sidor för att slippa visa dem för världen så börja med att glänta på locket och bekanta dig med det som finns därunder. Det mörka är egentligen inte fult, det är bara mörkt, och vågar man stanna tillräckligt länge i mörkret så vänjer sig ögonen och man kan börja urskilja konturer.

Stannar man lite till och betraktar med ett intresserat och nyfiket sinne så kan man även börja förstå, och kanske till och med uppskatta det man ser.

/Charlotta

1 comment

A 6 april, 2017 - 09:04

Precis Charlotta, så fungerar det vågar man stanna i mörkret så lär man sig att urskilja konturer. Jag vet har varit där ofta 😉

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI