Home Självförtroende/självkänsla Hitta tillbaka till självkänslan

Hitta tillbaka till självkänslan

by Charlotta

Att ha självkänsla innebär att vara medveten om sitt eget värde som människa, precis så som man är. Att veta i sitt innersta att man är värd att älskas, värd att må bra, värd att ha det bra, värd att lyckas och värd att känna sig lyckad, att man helt enkelt är värd det bästa.

God självkänsla har sitt ursprung i flera olika saker, vad man har fått lära sig från barnsben, vilka erfarenheter man har, hur andra behandlar en men också hur man behandlar sig själv.

De erfarenheter man redan har haft går inte att ändra på, vad föräldrar, klasskompisar och andra gjorde eller sa under uppväxtåren går inte heller att ändra på. Det man kan ändra på är vad som händer nu och framåt, och det enda man har förmåga att påverka är hur man behandlar sig själv.

Genom att börja vara snällare och mer respektfull mot dig själv, att uppskatta dig själv, att förändra hur du tänker om dig själv, vad du kräver av dig själv och hur du behandlar dig själv, och att göra saker och leva på ett sätt som gör dig stolt över dig själv, så kan du sätta en ny standard för dig själv, hur du ser på ditt eget värde, och därmed också öka din självkänsla.

Och när du har satt den standarden för dig själv och lever efter den så kommer även andra att följa efter. När du i ord och handling visar att du värderar dig själv högt och att du inte accepterar vad som helst, så kommer andra att få ökad respekt för dig.

Det som en gång kanske var en negativ spiral som ledde till sämre och sämre självkänsla och sämre och sämre behandling från andra, kommer istället att bli en positiv spiral som leder till bättre och bättre självkänsla och bättre och bättre behandling från andra.

/Charlotta

 

7 comments

Simone 11 december, 2016 - 09:02

Jag tycker det är svårt att ta det första steget att vara snällare mot sig själv. Att komma ur gamla djupå hjulspår så att säga.

Charlotta 11 december, 2016 - 09:58

Det är en träningssak och enda sättet att komma vidare är att börja. Även om det inte går bra till en början så var ihärdig och påminn dig själv om och om igen tills det börjar kommer mer naturligt. Ingen är bra på något som man aldrig gjort tidigare, men alla kan bli bättre med träning.
/C

Simone 11 december, 2016 - 18:23

Finns det något som är ”enklare” att börja med? Så att man kommer igång med en förändring.
/S

Charlotta 11 december, 2016 - 18:33

Det är väldigt individuellt, det är bara du som kan avgöra vad som är enklare eller svårare för just dig. Det beror ju även på på vilka sätt du inte är snäll mot dig själv.
/C

Simone 11 december, 2016 - 22:10

Tack för att du hjälper mig att se saker ur ett annat perspektiv.
Jag tror jag har byggt en identitet i att må dåligt. Att det har blivit en form av trygghet att vara den med låg självkänsla och det blev värre efter att min mor gick bort.
Nu är jag rädd för vad som händer om jag skulle tillåta mig att må bra oftare.
Att då inte ge sig själv chansen att bli en stark, lycklig individ är nog att inte vara snäll mot sig själv.
/S

Charlotta 11 december, 2016 - 22:15

Okej, vad tror du om att börja ställa en fråga till dig själv flera gånger under dagen? Frågan skulle kanske kunna vara: ”Hur mår jag egentligen nu om jag verkligen känner efter?” Om du då upptäcker att du faktiskt mår ganska hyfsat, så svarar du dig själv: ”Jag mår faktiskt ganska bra, och det är jag värd.” Hur tror du det skulle kännas?
/C

Simone 13 december, 2016 - 09:26

Det låter som en bra början.
/S

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI