Home Självförtroende/självkänsla Hur man bygger upp sitt självförtroende

Hur man bygger upp sitt självförtroende

by Charlotta

Självförtroende och självkänsla är inte riktigt samma sak men ofta går de hand-i-hand. Självkänsla handlar om att vara medveten om sitt eget värde som människa, precis så som man är, medan självförtroende är övertygelsen om att man klarar av och kan hantera det som man råkar ut för och de situationer man hamnar i. Jag har tidigare skrivit en del om självkänsla bland annat i det här inlägget och även i detta, så idag tänkte jag att det var dags att prata lite mer om hur man kan gå till väga för att bygga upp sitt självförtroende.

Har man dåligt självförtroende så är det inte något man snabbt ändrar på utan ett riktigt bra självförtroende tar tid att bygga upp, men det är väl värt besväret. För några som redan har ganska bra självförtroende krävs det kanske bara mindre justeringar i sitt sätt att tänka och agera för att boosta upp sig till ett bra självförtroende medan det för andra kan kännas som om man måste börja på botten utan något riktigt självförtroende alls. Oavsett var du befinner dig när du börjar så går det att komma dit du vill, det tar bara olika lång tid och kräver olika mycket insats från din sida. Här neda följer några tips på vad du kan göra för att komma igång med att bygga upp det självförtroende du alltiv önskat dig.

Hitta något du är bra på eller något som du i alla fall är ganska bra på och som du tycker är roligt eller intressant, det kan vara precis vad som helst och jag listar bara några få exempel här för att sätta igång tankarna hos dig: löpning, trädgårdsarbete, bakning, hundträning, modellbygge, fiske, sömnad, dans, volontärarbete eller till exempel cykling. Fokusera på den här aktiviteten och lägg mer av din tid och ditt engagemang och bli ännu bättre på det.

Sök upp någon förening eller internetforum eller liknande med andra människor som är intresserade av samma sak och utbyt erfarenheter och utöva aktiviteten så ofta och mycket du kan och lägg märke till hur du hela tiden utvecklas och blir bättre och bättre. Beröm dig själv för dina framsteg och jämför hur mycket du kan och hur bra du är jämfört med när du började, efter ett halvår, ett år osv. Att märka hur du själv utvecklas och se vad du kan åstadkomma hjälper till att bygga upp ditt självförtroende och har du självförtroende och känner att du är bra inom ett område så smittar det lätt av sig även till andra områden.

Prata väl om dig själv och tänk uppskattande tankar om dig själv. Våga säga att du är bra på saker utan att ursäkta dig eller förminska dig själv.

  • Säg: ”Ja, jag är bra på att baka.” Istället för: ”Nja, jag kan väl en del, men det blir inte så bra alltid.”
  • Säg: ”Jag har sänkt mitt personbästa med 15 minuter.” Istället för: ”Jag springer mest för det är skoj, jag är ju ingen stjärna precis.”
  • Tänk: ”Oj vad jag får snygg rumpa i de här byxorna.” Istället för: ”Ja, rumpan är ju okej, men jag har ju ingen midja.”
  • Tänk: ”Jag ska berätta för dem om mina erfarenheter, det kommer de säkert att tycka är intressant.” Istället för: ”Det är inte lönt att jag säger något för det är ingen som bryr sig om det ändå.”

Alla sådana här situationer, även om de kan tyckas små och betydelselösa, bygger antingen upp ditt självförtroende eller bryter ner det. Alla dina tankar och handlingar är som små byggstenar, så var noga med om du väljer stenar som bygger upp eller river ner.

Lär känna dig själv och ta reda på vad du tycker om och inte tycker om, vad som får dig att må bra och växa och vad som får dig att må dåligt och krympa. För att verkligen lära känna dig själv krävs det att du vågar och orkar vara ensam med dig själv och att du lyssnar till sina egna tankar utan andras inflytande. Om du hela tiden omger dig med andra människor, frågar andra om råd och låter dig påverkas av andras åsikter och synpunkter så har du ingen möjlighet att ta reda på vem du egentligen är och att bli vän med dig själv.

Att vara säker på vem du är, vad du tycker och var du står i olika frågor är en styrka som gör underverk för självförtroendet. Kom bara ihåg att även om du är stark i din övertygelse och vet vad du vill så är det inte alltid nödvändigt att förmedla dina åsikter till omgivningen, ibland räcker det att du själv vet och är trygg med dina egna åsikter.

Slutligen vill jag påminna om att en person med bra självförtroende är någon som gärna lämnar utrymme för andra att utvecklas och få göra bra ifrån sig och ska inte förväxlas med en person som hela tiden måste visa sig på styva linan och framhäva sina styrkor och förmågor, för det är inte tecken på bra självförtroende utan på osäkerhet dålig självkänsla.

/Charlotta

5 comments

Peter 7 mars, 2015 - 23:19

Gammalt inlägg men ändå.

Har man tyvärr inte som svensk ett litet problem i jantelagen?
Verkar som man alltför ofta blir stämplad väldigt fort som besserwisser och annat om man nästan tänker tanken på att säga någonting positivt om t ex sig själv. Och detta utan att man är kaxig eller på annat sätt försöker framhäva sig.
En riktig balansgång.

Reply
Coachen 8 mars, 2015 - 10:53

Kul att du botaniserar bland gamla inlägg. Så kan det nog vara, men jantelagen behöver motarbetas, den gör bara skada som jag ser det.
/C

Reply
Agneta 24 juni, 2015 - 16:56

Hej
Jag har ingen webbplats ännu. Men det har nog inte med jantelagen att göra. Jag undrar hur mina tankar kan förändras helt och hållet.
Några förslag på hur?Jag vill lyckas med mitt liv. Växa. Få mer att säga till om.
Vänligen
Agneta

Reply
Coachen 24 juni, 2015 - 17:30

Hej Agneta, tack för din kommentar!
Att förändra tankarna är en träningssak, precis som allting annat som man är ovan vid är det svårt i början och blir lättare ju längre man håller på tills en dag de nya tankarna kommer av sig själv. Börja med att bestämma dig för exakt hur du vill förändra dina tankar, vilka tankar du vill sluta tänka och vad du vill tänka istället. Varje gång du tänker ”fel” så motar du aktivt bort den tanken och ersätter den med den nya tanken, och så fortsätter du varje gång de gamla tankarna dyker upp. Så småningom dyker de gamla tankarna upp allt mer sällan och de nya kommer utan att du behöver anstränga dig. Lycka till!
/C

Reply
12e dagen seg men bra – Mghost 1 november, 2016 - 22:19

[…] Jag skulle kolla på lite mer om självförtroende och då hitta jag någon som förklara det mycket bättre med självförtroende och självkänsla med vad som skiljer dem åt då säger Charlotta på sin hemsida http://www.overlevnadsguiden.se/ […]

Reply

Leave a Comment

Powered by Calculate Your BMI