Home Självförtroende/självkänsla Känslor av misslyckande

Känslor av misslyckande

by Charlotta

För en del kan känslor av misslyckande förstöra en hel dag, för andra ett helt liv. Att känna sig misslyckad kan bli ett normalläge och det man förväntar sig, nästan som en livsstil.

– Vad gör du?

– Jag misslyckas.

– Vem är du?

– Jag är misslyckad.

Känslor av misslyckanden fortplantar sig dessutom. Ofta börjar de inom ett specifikt område, kanske är det ett skolämne som man har svårt för eller en sport som man skulle vilja utöva men där man inte får vara med för att man inte är bra nog, eller kanske var det något som man en gång påbörjade men aldrig fullföljde.

Och med den erfarenheten så smög sig misslyckandekänslan in och byggde bo, och sakta men säkert bröt den ner självkänslan och tog över fler och fler delar av livet tills den till slut kontrollerade nästan allt.

Men känslor av misslyckande är inte mer än just precis det, känslor. De betyder inte att du är misslyckad, de innebär bara att du har gjort det till en vana att tänka i de banorna och att du har blivit lite för bra på det.

Ditt värde ligger inte i enskilda händelser utan i summan av den person du är, och lika väl som du tidigare har fokuserat på saker i livet som inte gått bra så kan du börja fokusera på det som går bra istället. På de områden där du är stark, klok och modig, för jag lovar dig att de finns, du ser dem bara inte just nu.

Misslyckanden är inget som gör dig unik, alla människor misslyckas med både små och stora saker. Ofta. Jag skulle till och med vilja påstå att de mest framgångsrika människorna är de som misslyckas oftare än andra för de har provat så många olika vägar i livet för att bli framgångsrika, skillnaden är att de inte identifierar sig med sina misslyckanden utan ser dem som erfarenheter och trampstenar på väg mot något annat.

Så kan du också göra, använd dina misslyckanden till det de egentligen är, utvecklande erfarenheter som gör att du har större chans att lyckas nästa gång.

/Charlotta

19 comments

Ann 8 april, 2016 - 19:02

Så bra skrivet! Ska försöka tänka så!
Kram Ann

Charlotta 8 april, 2016 - 19:07

Tack Ann, ja gör det. Kram!
/C

J 8 april, 2016 - 19:33

Jag känner mig sjukt misslyckad efter mitt senaste förhållande. Kände att jag kommit en bra bit på väg sedan han sa att han inte ville ses mer, men efter att ha träffat honom idag så har jag verkligen bara fallit tillbaka och alla frågor och funderingar poppar upp igen.
Vi var inte tillsammans så länge och han sa idag att han ska reda ut saker med sitt ex. Jag känner mig dum och utnyttjad och undrar varför han var med mig när han inte var färdig med sitt gamla..för det var därför han avslutade med mig..sa han. Själv hade jag träffat min soulmate 🙁 Jag undrar vad jag gjort för fel, varför inte jag och inser att jag har massa frågor. Känns som jag inte betyder nånting. Vi har inte pratat om det och jag vet inte ens om det är lämpligt att fråga.. Vad det ska ge? jag är rädd för att fastna..jag vill gå vidare, men vet inte riktigt hur..

Charlotta 8 april, 2016 - 20:55

Hans beslut handlar inte så mycket om dig som om honom själv, han har kommit till insikter om vad han behöver i en relation som han inte hade gjort innan och det har inte att göra med att du har gjort något fel det är bara så det kan vara med känslor. Att det finns någon annan som han tycker han passar bättre ihop med har inget att göra med ditt värde som person eller som flickvän, du är precis lika värdefull ändå och nu en erfarenhet rikare. Undvik att grotta ner dig i det som har varit och försöka att hitta svar som inte finns, utan blicka framåt och lämna det som hänt bakom dig så snabbt du kan.
/C

J 8 april, 2016 - 21:08

Tack. Känner mig bara så dum..och varför skäms jag liksom när jag gjort allt för att finnas för honom för att jag trodde det var en jobbig fas. Är besviken på honom!
Hur lämnar man det bakom sig utan att lura sig själv..jag vill ju inte göra som han gjorde till exempel.

Charlotta 8 april, 2016 - 21:12

Du har inget att skämmas för, du gav allt du hade och vågade satsa, sedan höll det inte hela vägen, men det finns absolut ingen skam i det, tvärtom. Hur menar du att du skulle lura dig själv genom att lämna det bakom dig?
/C

J 8 april, 2016 - 21:32

Jag menar att lura mig att tro att jag lämnat det bakom mig..och att det kommer ikapp mig sen..som idag till exempel. Jag vill ju lämna det bakom mig och gå vidare..och utvecklas och lära och bli redo för kärlek igen. Men försvinner känslorna för honom med tiden eller finns det något man kan göra..jag tänker att inte ha kontakt är ett bra steg. Ska tejpa mina fingrar så jag inte smsar honom!

Charlotta 8 april, 2016 - 21:35

Bara ta känslorna som de kommer, upplev dem och sörj om du behöver, men se framåt och tänk framåt. Det är allt du behöver göra, resten löser sig. Ja, att undvika kontakt är bra, det underlättar processen.
/C

J 8 april, 2016 - 21:42

Ja, det låter vettigt. Då får det vara en pissdag idag så kanske det känns bättre imorrn. Men vart gör jag av alla mina frågor?

Charlotta 8 april, 2016 - 21:44

Du bestämmer själv svaren på dem och väljer de svar som gör det lättast för dig att gå vidare. 🙂
/C

J 8 april, 2016 - 21:48

Fiffigt 🙂
Tack för dina svar, det hjälper mycket!

Charlotta 8 april, 2016 - 21:55

Tack! 🙂 Det låter kanske konstigt, men den typen av frågor finns det ändå sällan bra svar på, så chansen är stor att dina svar stämmer lika bra som de du eventuellt skulle kunna få från ditt ex, men du slipper den uppslitande diskussionen.
/C

J 8 april, 2016 - 22:12

Ja, och så slipper man tända hoppet om att han ska ändra sig..för jag önskar ju trots allt att jag kan göra något så han ändrar sig..eller få honom att erkänna att han egentligen vill ha mig, om jag bara säger de rätta sakerna eller får veta vad jag gjort för fel.. Det är kanske det..har jag verkligen gjort allt? Så jag kan släppa det med gott samvete. Fast samtidigt så var det han som avslutade och då sa jag vad jag ville med honom, och det får kanske räcka? Jag kan ju inte tjata till mig kärlek :-/ Men det känns lite svårare när han sa att det inte handlade om känslorna för mig..kanske det som också gör att jag hoppas..förvirrat.

J 8 april, 2016 - 22:20

Sitter o läser massa inlägg på din blogg och insåg just att jag ska vara lite snällare mot mig själv och sluta anklaga mig själv! Vara på min egen sida. Det jag frågar mig själv i detta hade jag aldrig frågat någon annan som blivit lämnad!!
Tack igen!

Charlotta 8 april, 2016 - 22:33

Precis så! 😉 Du måste helt enkelt lita på hans ord och acceptera hans beslut, även om du inte förstår det eller tycker det är rätt. Alla andra alternativ gör dig bara mer illa. Kram!
/C

Ann-Sofi 5 maj, 2019 - 10:18

Hej! Är nog nere i en liten svacka just nu av olika anledningar som jag inte har riktigt klart för mig. Kan vara oro för min gamla mamma, oro för hur arbetslags-konstellationerna kommer se ut till hösten på mitt jobb m.m. som väcker känslor av att jag är dålig o misslyckad till liv.Det är nog därför jag har skrivit till dig på lite olika inlägg en period nu.
Jag har inte alltid tankar om misslyckanden utan det är ofta bara en stark förhäxande känsla inom mig. Ska försöka läsa vidare på dina inlägg, de brukar vara ett fint stöd.

Charlotta 5 maj, 2019 - 10:25

Hej Ann-Sofi! Den sortens tankar blir gärna till en ond spiral, tankar som föder negativa känslor leder ofrånkomligt till fler negativa tankar och ännu fler negativa känslor. Tricket för att bryta mönstret är att omvärdera hur man förhåller sig till det som händer, att leta efter de positiva möjligheterna och brodera ut dem i tankarna istället för att vara fokuserad på faror och risker. Hoppas du mår bättre snart. ❤️

Ann-Sofi 5 maj, 2019 - 11:41

Tack för ditt svar! Och som du skrev i ett annat svar till mig att det krävs mycket jobb med sig själv för att förändras. Det räcker inte bara med att läsa allt bra som finns skrivet utan också att verkligen ”göra” det.
Tack igen!

Charlotta 5 maj, 2019 - 11:46

Precis så är det! Väl bekomme. 😊
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI