Home Självförtroende/självkänsla Livet som inte blev som man tänkt sig

Livet som inte blev som man tänkt sig

by Charlotta

Lever du det liv som du drömde om som tonåring? Blev allting precis som du drömt om, eller blev det kanske ännu bättre? Överensstämmer din nuvarande verklighet med de förväntningar du byggde upp i din ungdom?

Drömde du om villa, volvo, vovve eller tillhörde du dem som var beredd att göra vad som helst för att undvika de tre v:na? Var det kanske jetset-singelliv med lägenhet i New York och Beijing och ständiga affärsresor världen över som lockade dig? Eller kanske eget företag som framgångsrik entreprenör med kändisskap och stort inflytande? Eller var drömmen högvinsten på spel så du kunde lata dig och bara njuta resten av livet?

Hur din dröm än ser ut så är den bistra sanningen att verkligheten nästan alltid ser annorlunda ut. Kanske är livet ganska likt och det är bara smärre justeringar som behöver göras för att du ska kunna säga att du lever din dröm, men kanske är det så att livet inte alls blev som du hade tänkt dig och hade planerat.  Och hade någon visat dig det här livet när du var tonåring så hade du aldrig i livet velat acceptera att det skulle bli ditt.

Så vad gör man då om man inte känner igen sig i sitt liv och inte alls är nöjd med hur det blev? Ja, du har egentligen bara två val, det ena alternativet är att du klagar på hur orättvist allting är och hur synd det är om dig, att du är avundsjuk på hur bra andra har det, att du skyller på att allt beror på saker som du inte kan påverka och att du säger att allt beror på omständigheter eller är andra människors fel.

Det här alternativet är vanligt och en fullt begriplig reaktion på att du känner dig missnöjd och olycklig, men det hjälper inte eftersom det inte ändrar på något. Istället är risken stor att det blir en livsstil att vara missnöjd och klaga eller skylla på andra och det blir du garanterat inte lyckligare av.

Det andra alternativet är att du istället bestämmer dig för att göra något åt det du inte är nöjd med och då har du i sin tur två val, det ena är att acceptera situationen som den är, och då menar jag verkligen acceptera den, och det andra är att förändra situationen.

Att acceptera situationen innebär att du slutar jämföra verkligheten med vad du hade tänkt dig och slutar att förvänta dig något annat än det som är. Lyckas du med det försvinner också orsakerna till missnöje och det är fullt möjligt att du kan börja känna dig nöjd och glad med det du har.

Att förändra situationen är ofta både det lättare och samtidigt svårare alternativet. Lättare på så sätt att du kan ha kvar din bild av hur du tycker att ditt liv borde se ut, men svårare därför att det kan krävas en hel del förändringar och arbete från din sida för att uppnå det.

Bara för att du ännu inte lyckats skapa det liv du hade drömt om innebär inte att det är omöjligt att göra, och om det känns alldeles omöjligt att förändra din mentala bild av hur livet borde se ut, så är det värt besväret att istället ändra på din verklighet.

Men det finns faktiskt ett alternativ till, nästan som en sidodörr kan man säga, och det är att inse att det du önskade dig i din ungdom faktiskt inte alls är det du vill ha som vuxen. De brukar ju ske en del utveckling längs vägen och med den kommer ofta andra prioriteringar.

Kanske är det du har nu helt annorlunda mot vad du hoppades och förväntade dig att livet skulle ge, men kanske är det också väldigt mycket bättre på sätt som du omöjligt kunde förstå som tonåring.

/Charlotta

5 comments

H 14 juni, 2017 - 20:05

Som tonåring trodde jag att livet skulle vara helt annorlunda än hur det blev för mig. Jag trodde att jag skulle ha en familj och ett jobb som jag verkligen tyckte om. Jag hade inte heller någon aning om att mina föräldrar skulle ryckas bort från mig tidigare . Det skulle finnas lika länge här i livet typ som mina far/mor föräldrar men så blev det inte. Men jag tror att acceptera saker som det är är nyckelordet för mig. Dessutom kan jag inte göra så mycket mer än det heller…

Charlotta 14 juni, 2017 - 20:46

Att acceptera saker som de blivit och som de är, betyder inte nödvändigtvis detsamma som att acceptera att de ska vara så för alltid. Det som har varit kan du inte ändra på, men framtiden är fortfarande ett oskrivet blad och det är du som sitter med pennan i hand.
/C

Hanna 16 juni, 2017 - 18:10

Hej,
Nej livet blev inte vad jag hade tänkt. Har gjort alldeles för mycket. Varit utanför comfortzone hela tiden. Jag som ville vara på en plats hela tiden. Gifta mig med den jag ville. Men oj vad många liv jag levt, nu är det närmare 15 st. Och mannen jag skulle gift mig med har jag sporadisk kontakt med…”Varför älskar man den man ändå aldrig får” stod det i det sista smset. Jag tänker på ordspråket ” när man förstår allt, hela vägen , meningen med alla händelser, jadå kan man titta på stjärnorna och skratta” Det ser jag framemot.

Charlotta 16 juni, 2017 - 18:20

Det är en konst att veta när man bara ska följa med i livets svängar och när man ska ta ett kraftigt tag i ratten och svänga av åt ett annat håll. Vad säger intuitionen, är det inte meningen att det ska bli du och ditt livs kärlek, eller är det kanske dags för er två att skapa ett liv tillsammans nu efter alla turer?
/C

Hanna 16 juni, 2017 - 19:09

Ja, ibland känns det så, efter 40 år, ja sålång tid är det och vi har haft varandra i tankarna. Vi skall ses i sommar..gjorde vi upp på picknicken vid kojan för någon månad sedan. Skogskojan är våra Initialer står inristade i väggen…..Han skrev för några år sedan våras båda initialer, jag lade till ett hjärta för 2 år sedan…

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI