Home Självförtroende/självkänsla Räknas bara snygga människor?

Räknas bara snygga människor?

by Charlotta

Svaret på den frågan är ett tveklöst ”nej”. Alla människor räknas, alla har samma värde oavsett hur de ser ut eller vad de presterar.

Samtidigt vet vi alla att verkligheten ofta ger en annan bild av situationen, en bild där utseende övertrumfar både intelligens och empati och verkar vara det allena rådande. Det finns en hel del områden, både sociala sammanhang och karriärsmässiga, där det är en fördel att se bra ut och det finns de där det till och med är ett krav och där man lever på sitt utseende.

Det är ju också dessa som vi ser runtomkring oss i TV, film, tidningar, annonspelare osv och som blir någon sorts mall att mäta sig efter. Då får man lätt bilden av att ”alla” ser ut så och att det är ett krav för att duga. Men kom då ihåg att det ligger väldigt mycket arbete bakom de bilderna, både stylistiskt och även rent tekniskt och att ingen människa, hur snygg man än är, ser ut så naturligt. Som en motvikt och för att få lite perspektiv kan det vara en god idé att emellanåt googla på bilder av ”stars without makeup”, för de fotona är betydligt närmre verkligheten.

I vardagen ser det däremot ljusare ut för där spelar det oftast mycket större roll hur du är som person än hur du ser ut. Och dessutom är det så att hur du uppfattas beror på vem som tittar på dig, det som är vackert för någon är alldagligt för någon annan och tvärtom. Men faktum kvarstår att det är av betydelse hur man uppfattas av andra människor, vilket första intryck man gör och vilken bild av sig själv man lämnar kvar hos människor.

Det positiva är att det mesta av det kan man själv i stor utsträckning påverka. Hur man uppfattas av andra består av fler saker än enbart utseende, det handlar minst lika mycket om utstrålning, personlighet och hur man framställer sig själv, och de sakerna styr man till stor del själv över.

Att möta människor med ett varmt leende och äkta intresse upplevs som väldigt attraktivt, likaså ett visst mått av ödmjuk självsäkerhet som visar att man är trygg i sig själv och uppskattar sin omgivning, och att man vågar ta för sig av livet utan att för den skull trampa på någon annan. Dessa egenskaper överglänser det mesta i stylingväg och med lite träning kan du bli en mästare på området.

Men om man är ovan så krävs det träning, och det lättaste är att träna i sammanhang där ingen vet vem man är och där det inte spelar någon roll. Känns det konstigt i början så tänk dig att du spelar en roll, att din karaktär har de egenskaperna som du vill tillägna dig, egenskaper som glad, positiv, omtyckt, framgångsrik, intresserad och avslappnad. Lägg märke till vilket bemötande du får om du gör så eller om du möter människor när du känner dig liten, ensam, trött, ledsen och arg. Det är en väldigt stor skillnad och den skillnaden kan du själv styra över bara genom hur du tänker och agerar.

Vill du sedan ytterligare förstärka intrycket så är det inte fel att se välvårdad ut och att anpassa kläderna och stilen efter situationen. Hår och kläder talar sitt eget språk och säger mycket om personen under och vill du förmedla ett visst budskap så tjänar du på att klä dig och frissera dig därefter. Makeup är också en del i detta där mindre oftast är att föredra. Så även alla vi som inte föddes till fotomodeller har alltså alldeles lysande möjligheter att både märkas och räknas, även i en utseendefixerad värld som den vi lever i.

Genom att lägga lite tanke bakom hur man bemöter andra människor och inte minst vilka energier man utstrålar, så kan man göra starka, positiva intryck på sin omgivning utan att se ut som någon hämtad ur en modetidning.

Träna på att hitta din inre glöd och slå världen med häpnad!

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI