Home Självförtroende/självkänsla Vad är egentligen en stark kvinna? Och är alla män starka?

Vad är egentligen en stark kvinna? Och är alla män starka?

by Charlotta

Det pratas en del om starka kvinnor, vad man egentligen menar med en stark kvinna och om det innebär att alla andra kvinnor är svaga är frågor som det däremot sällan ges svar på. Personligen skulle jag nog vilja påstå att alla kvinnor är starka, det krävs liksom att man kan vara stark för att överhuduvdtaget klara av livet.

Underligt nog pratas det väldigt lite om starka män, man kan bara spekulera i om det är för att man utgår från att alla män är starka av naturen och att man därför inte behöver precisera att en man är stark, vilket då tydligen inte gäller för kvinnor. Jag skulle tro att styrka är en egenskap som både män och kvinnor besitter, kanske inte alltid men periodvis när det krävs.

Det hela är något av ett mysterium och av den anledningen kan jag tycka att ”starka kvinnor” är ett ganska ointressant uttryck, det säger egentligen ingenting och det är med stor sannolikhet grundat på ett förlegat antagande som är helt gripet ur luften.

Trots detta länkar jag här till en artikel vars rubrik är 8 Things A Strong Women Should Never Apologize For. Grejen är den att de åtta punkterna är bra rättesnören för hur man bygger upp sin självkänsla och hur man ska tänka för att förhålla sig till sin omvärld med självsäkerhet och självklarhet, oavsett om man är man eller kvinna.

De åtta punkterna som artikeln tar upp och säger att man inte ska be om ursäkt för är dessa:

  1. Fatta beslut som går emot konventionen
  2. Sätta sig själv i främsta rummet
  3. Planera sitt liv utan att fråga någon om lov
  4. Vara bekväm med sex
  5. Säga vad man tycker
  6. Säga nej
  7. Ha starka åsikter
  8. Förvänta sig mer

Så läs gärna artikeln som länken går till men byt ut resonemanget till att gälla alla och inte bara så kallade ”starka kvinnor”. Att ha dessa punkter som personliga egenskaper är inget som man ska be om ursäkt för utan punkter som handlar om att följa sin inre röst och sin egen övertygelse oavsett vad omvärlden tycker i frågan.

Det betyder inte att man aldrig ska kompromissa eller aldrig stå tilbaka för någon annan, bara att man inte ska lägga sig platt av gammal vana eller för att man tror att det är vad som förväntas. Desto tryggare man blir i vem man är och vad man tycker desto enklare blir det att veta när man ska stå på sig och när man istället ska släppa fram någon annan. Desto bredare register man har i sin personlighet, desto fler strängar har man på sin känslomässiga lyra och desto mer att välja från i relationer med andra människor.

/Charlotta

6 comments

StB 2 januari, 2016 - 18:27

Jag tycken inte helt om det där med att en stark kvinna inte ber om förlåtelse när hennes uttalande/nej utlöser negativa känslor hos mottagaren. Man kan väl be om ursäkt för att man sårade den andre, det tycker jag är väldigt viktigt. Jag läste en gång att man inte bör säga förlåt för det man menar (för det står man för) men för att man sårade den andre genom en utsaga. Det tyckte jag var bra och har skrivit mig bakom öronen.

Charlotta 2 januari, 2016 - 18:38

Vilken punkt är det du tänker på då? Jag kan inte se att det står i artikeln att man inte ska be om förlåt om man sårar någon.
/C

StB 2 januari, 2016 - 20:32

Punkt 6 på den engelska sidan -sista meningen. Jag tycker den är för hård och närmast betyder att det är ok att säga vad som helst därför att mottagaren själv har ansvar för sina ev. negativa reaktioner. Det är ok I vissa sammanhang (t.ex. Festen kvinnan inte vill gå på) men närmast brutalt i andra. T.ex. Har mina annars väldigt stöttande och förstående vänner skickat ett nyårsmeddelande, där de I ofantligt översvallande (med många utropstecken) ordalag berömmer min snartexmans fantastiska inredningssmak, det fantastiska barnrummet han just här inrett åt vår son och det fantastiska arbetet han har gjort för att inreda lägenheten (där jag flyttade ut för 1 mån sedan) åt sig själv och vår son. Ja, man får säga vad man vill. Men jag tycker att det där var extremt klantigt. Jag slogs på 3 sekunder 4 steg tillbaka och skrev även tillbaka att det gör mig I nuläget otroligt ledsen att läsa. Jag har inte fått något svar. Nästan komiskt. Där skulle jag själv ha ringt upp (eller ringt på!) och apologize omedelbart.

Charlotta 2 januari, 2016 - 21:05

Det är svårt att vara objektiv i ett infekterat läge där man själv mår dåligt och har alla känslorna på utsidan. Jag förstår att du tänker som du gör just nu och att du också tolkar texten som du gör och relaterar den till det du går igenom och de känslor du brottas med, men jag håller inte med dig.

Min reaktion är alltid mitt ansvar, människor kan säga hur elaka saker som helst till mig men jag är alltid fri att välja hur jag ska reagera på det, hur jag ska tolka det och om jag överhuvudtaget ska ta in det som sägs eller bara låta det rinna utanpå. Hur jag mår för stunden påverkar hur känslig jag är och hur lätt eller svårt det är att sortera intrycken, men ansvaret är alltid mitt. Det betyder inte att det är önskvärt eller trevligt, eller klokt, eller bra eller omtänksamt eller på annat sätt positivt att vara otrevligt, tanklös eller elak mot någon, medvetet eller omedvetet. Men på samma sätt som jag är ansvarig för vad jag säger och gör mot någon annan så är jag också ansvarig för vad jag väljer att släppa in hos mig själv och hur jag reagerar på det.
/C

StB 3 januari, 2016 - 09:42

Hm ja ok. Jag valde att skriva till dem att det saarade mig, det som de skrev, och saa valde jag att inte lämna över vaart barn i den fantastiskt fina nyinredda lägenheten. Jag vet att det inte var optimalt för vaar son, men jag klarade inte att gaa upp i vaar lägenhet och se ”eländet”. Det fick bli nere i trapphuset. Jag är medveten om att det kan ses som barnsligt av vissa, men det är deras problem. Om de inte förstaar hur ont jag har, saa är det väl för att de har för fullt upp med sig själv (ref.ett annat inlägg av dig).

Charlotta 3 januari, 2016 - 10:41

Du får ta det i den tid och ordning som du orkar med och inte vara får hård mot dig själv under tiden utan vara trygg i att du gör så gott du kan just nu. Människor får tycka vad de vill, det gör de ändå så det kan man aldrig påverka. 😉
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI