Home Självförtroende/självkänsla Vems förväntningar försöker du uppfylla?

Vems förväntningar försöker du uppfylla?

by Charlotta

Det börjar redan på morgonen när du bestämmer dig för hur du ska fixa håret, om du ska sminka dig och i så fall hur, och vilka kläder du ska ta på dig.

De valen skulle kunna handla om vilket humör du är på, vad du känner för, vad du tycker är snyggt eller bara vad som är skönt och bekvämt, men allt som oftast är du inte ensam i badrummet eller framför garderoben i de lägena.

Istället hör du en röst som säger att håret är snyggast på ett visst sätt, en annan röst som säger hur sminkningen ska se ut, de outtalade förväntningarna om vilka kläder som är lämpliga, och det massiva sorlet om vilka affärer som är okej att shoppa i och vilka plagg man aldrig skulle kunna tänka sig att ta på sig.

Sedan fortsätter terrorn i köket med vad som är rätt att äta. Vad du vill äta får stå tillbaka för vad du borde äta, vad du med gott samvete kan äta och sedan berätta om för andra utan att behöva ljuga. Men det beror förstås på om du kommer att träffa veganerna eller lchf:arna idag, eller fitness-människorna eller fatshamingaktivisterna. Om du äter en liten bit av alla olika de alternativen så kan du klara dig undan med att slippa ljuga om du bara inte säger hela sanningen.

Innan du ens har hunnit utanför dörren har hela världen haft inflytande på dina tankar, dina känslor och dina val. Dagen har bara börjat men det lär inte bli bättre, sannolikt fortsätter det i samma stil, och hur mycket du än anstränger dig lyckas du aldrig göra alla nöjda, allra minst dig själv.

Hur många herrar kan en människa tjäna? Hur många viljor kan man tillmötesgå? Hur många åsikter kan man tillgodose? Hur många gånger kan man bortse från sig själv, sin egen person, sina egna önskemål och prioriteringar utan att det påverkar självkänslan negativt, och utan att man går under av kraven?

Svaret på den sista frågan är ”Inte många.” Att göra det till en vana att leva för att behaga andra är att långsamt och metodiskt tillintetgöra sin egen person. Notera den viktiga skillnaden mot att leva för att vara till nytta för andra, det är inte nytta vi pratar om här, det finns ingen nytta i vad någon annan tycker om dina livsval, det är bara åsikter.

De flesta av de människor vars gunst du försöker vinna genom att vara på ett visst sätt kommer aldrig att ha någon märkbar effekt på ditt liv. Den person som garanterat kommer att ha störst inflytande över ditt liv, den personens tankar, känslor och åsikter dissar du konsekvent utan att blinka.

Är det kanske dags att göra en förändring?

/Charlotta

8 comments

Hanna 21 augusti, 2017 - 08:55

Huvudet på spiken ;-). Håller på att ändra detta, men det sitter djupt. Levt för att göra andra glada, nöjda, stolta, med mycket mera. Så blev jag formad, eller tog på mig den ”bördan” redan som liten. Och gjorde mig osynlig. nu har jag FÖR starka åsikter. Nu är jag FÖR stark med mera. Ja, ja, aldrig duger man. ;-). Säger jag ifrån nu så blir det lätt att jag tar i FÖR mycket. Då får jag kommentarer för det. Men det är ju allt som i sakta mak ”pyser” ut. Då blir det nog lätt så. / Kram Hanna Ha en härlig dag och tack för inlägget,

Charlotta 21 augusti, 2017 - 09:18

Tack Hanna, detsamma till dig! Du är medveten om det och jobbar med det, då är du på rätt väg, allt är gott! 🙂
/C

Ann-Sofi 29 april, 2019 - 06:40

Hej Charlotta!
Jag är garanterat en ”people pleaser”! Vet många gånger inte vad jag själv vill om jag har någon i min närhet som jag upplever som mentalt starkare eller mer kunnig. Då faller mitt inre som en gråsten. Ändå anser de flesta att jag säger vad jag tycker och det gör jag ju också.
Har även insett att en liten del av mig är som ett ”vuxet barn” . Har letat lite på din blogg men du kanske kan tipsa om några inlägg du skrivit ang ovanstående.
Jag lever ju ett bra liv på många plan OCKSÅ men önskar jobba med delar av mig själv så att mitt liv blir ännu mera mitt!
Tack på förhand!
Ann-Sofi

Charlotta 29 april, 2019 - 08:41

Hej Ann-Sofi! Det du beskriver är ett uttryck för dålig självkänsla eller lågt självvärde. Som ”people pleaser” vill man hålla sig väl med andra för att man i grund och botten är rädd att man annars inte ska duga, inte ska få vara med och inte bli omtyckt. Att hävda en annan, egen åsikt kan leda till dålig stämning, att man blir ifrågasatt eller kritiserad och den bördan orkar man inte med tanken på att bära, alltså säger och gör man det man tror att andra vill höra och se. I det här sammanhanget spelar intuitionen också en viktig roll, lägger man stort fokus vid vad andra tycker har man låtit egot få för stort utrymme i livet. Genom att träna sig på att lyssna mer till själen och intuitionen kommer du att bli tryggare i din egen övertygelse och inte låta egot styra. Här är några inlägg som handlar om att stärka sitt självvärde och hitta sin egen väg.
DITT VÄRDE SOM MÄNNISKA ÄR KONSTANT, OAVSETT VAD DU GÖR ELLER INTE GÖR
HITTA TILLBAKA TILL SJÄLVKÄNSLAN
DAGLIG TRÄNING DU KANSKE INTE VET OM
FEM METODER ATT STÄRKA INTUITIONEN
EGOT ÄR EN OPÅLITLIG HÄRSKARE
/C

Ann-Sofi 29 april, 2019 - 13:18

Tack för din vägledning!
Läser ibland en blogg av en tjej som heter Martina Johansson, som skriver mest om kost och träning men även pers.utveckling. Hon skriver bl a om dopamin-fasta. Vet ej om du hört det uttrycket men det innebär, som du också skriver, att lyssna till sin själ. Att ta tid i ensamhet, tystnad och stillhet, som du säger. Att stänga av bruset (mobil, tv, kaffe, småätande m.m.) Att inte förväxla allt runtomkring mig med vem jag själv är. Att heller inte vara rädd för de känslor och tankar som kan komma upp om jag undviker alla dopamin-kickar. Inte jämnt men i alla fall regelbundet. Jag tror också att jag är ganska lättpåverkad så att ta tid i tystnad är nog bra.

Charlotta 29 april, 2019 - 14:25

Jag känner till Martina och är bekant med hennes stora kunskap inom ketogen kost och träning. De flesta människor i dagens samhälle känner sig mycket bekvämare med att prata om de fysiska aspekterna av livet än vad de gör de själsliga och det är helt i sin ordning så länge de fysiska förklaringsmodellerna räcker till och får önskad effekt. I grund och botten är dock vårt jag inte en kropp utan en själ och alla lösningar, fysiska såväl som psykiska, som inte utgår från själen har därmed ingen reell möjlighet att nå hela vägen. Prova dig fram och gör det du mår bäst av.
/C

Ann-Sofi 29 april, 2019 - 17:50

Tack för ditt svar.
Tror du det är möjligt att reparera sin självkänsla iaf till en viss del?

Charlotta 29 april, 2019 - 18:53

Jag är övertygad om att det går till 100%. Med det sagt är jag också medveten om att alla inte är beredda att göra det arbete och de förändringar som krävs för att nå dit, med andra ord är det upp till dig. 🙂❤️
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI