Home Själen Döden borde märkas mer

Döden borde märkas mer

by Charlotta

Det här är från början en kommentar som jag skrev för några dagar sedan till ett inlägg i en annan blogg. Inlägget handlade om förlust av en närstående och jag känner att jag vill lägga in texten här också.

Det känns som att någons död borde märkas mer, att världen borde uppmärksamma att någon man älskar och som betyder så mycket slutar att andas.

Döden borde lämna ett märke efter sig i livet, ett hål, en buckla, eller ett gupp längs tidens axel så att alla vet att något viktigt har hänt, att livet aldrig mer kommer att bli detsamma eftersom en person alltid kommer att saknas. Ena stunden finns personen här och i nästa andetag slår hjärtat för sista gången.

Jag minns hur förvånad jag var att livet bara gick vidare när Mamma och Pappa dog, hur alla grannar bara fortsatte med sitt precis som om ingenting hade hänt. Vår lilla stad uppvisade inga tecken på förändring trots att den förlorat två så innerligt älskade och genuint betydelsefulla personer. Inget hål i livet, ingen buckla i världen, inget gupp i tiden, bara den svarta avgrunden i mitt hjärta.

Vi gör vårt bästa för att döden ska märkas, att vikten av förlusten ska bli synlig för alla och inte bara för de sörjande. Dödsannons, minnesruna, begravning, blommor, gravsten och mer blommor. Men allt det där är bara scenografi i ett ytligt skådespel, det är inte tillräckligt för att markera förlustens storlek och sorgens djup. Inte på långa vägar tillräckligt, döden borde märkas mer.

Så obemärkt, så odramatiskt, och med sådan lätthet upphör livet att existera och övergår i intet. Livet glider långsamt och listigt över i döden tills det inte längre finns någon återvändo. Det borde märkas mer. När effekterna för dem som finns kvar är så gigantiska så borde döden märkas mer.

Såvida vi inte har missuppfattat döden, såvida inte den märks så lite för att den egentligen inte är vad vi tror den är. Ingen gör någon stor sak av att vi varje kväll somnar eftersom vi vet att vi kommer att vakna igen morgonen efter.

Kanske är döden bara själens vila och inget att göra en stor sak av för att själen vet att den kommer att vakna till en ny morgon om bara ett litet tag, en förändring i medvetande men inget slut. Hade döden varit slutgiltig så borde den märkas mer.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI