Home Sorg Hur hanterar man någon annans sorg?

Hur hanterar man någon annans sorg?

by Charlotta

Att stå bredvid och se på när någon annan sörjer kan vara svårt, inte bara för att det är svårt att se någon annan lida, men också för att det är svårt att veta vad man ska säga och vad man ska göra, och även vad man inte ska säga och göra.

I rädslan för att göra fel eller säga fel saker är det många som väljer att inte säga eller göra något alls, eller kanske bara skicka en ledsen smiley, eller ett exemplar av den omåttligt populära ”styrkekramen” som förväntas visa mottagaren hur mycket avsändaren bryr sig. Men varken ledsna smileysar eller styrkekramar har kapacitet att nå fram till någon som sörjer.

Inte heller uttryck som ”Jag vet hur det känns.” eller ”Beklagar sorgen” fungerar riktigt bra. För ingen annan kan veta hur det känns, de som upplevt precis samma sak själv kan kanske ha en aning, men ändå inte riktigt. Och att beklaga sorgen blir också lite fel eftersom det är förlusten som orsakar sorgen som är själva problemet, inte sorgen i sig. Sorgen är en del i läkeprocessen, och det är bra att sörja.

I den akuta fasen bör man också undvika att använda uttryck som försöker lösa problemet, som ”Det var för det bästa.”, ”Allting har en mening.” eller ”Nu måste du vara stark och se framåt.” Även om alla dessa uttryck har en högst relevant innebörd så är det väldigt ovanligt att någon i akut sorg kan ta till sig dem. De tankarna ligger längre fram i tiden, när det värsta har börjat lägga sig.

Det man istället kan säga är saker som ”Jag är så ledsen, vad kan jag göra för dig?”, ”Jag beklagar din förlust.” eller ”Jag vet inte vad jag ska säga, jag önskar jag kunde göra något.”. Det finns ingen som kan göra eller säga något i det läget som verkligen hjälper, så det finns ingen anledning att låtsas att man sitter inne med några svar. Det är bättre att bara finnas där som ett stöd i krisen.

Och om du verkligen vill finnas där och vara till hjälp, så istället för att säga ”Hör av dig om det är något, eller om jag kan göra något för dig.” så ta själv kontakt regelbundet och kom med konkreta förslag som ”Har du lust att träffas en stund i eftermiddag?”, ”Jag följer gärna med dig till begravningsbyrån om du vill.” eller ”Om det är okej med dig så tänkte jag komma förbi med lite mat och ta ett varv med dammsugaren hos dig.”

En människa som sörjer har sällan ork att kontakt på egen hand, så att säga att det bara är att ringa är en trevlig gest, men det betyder ganska lite i praktiken. Det som betyder något är att någon erbjuder både praktiskt och känslomässigt stöd när det känns som om hela världen rämnat och ingenting längre fungerar av sig själv eller som det brukade.

Om avståndet är för stort eller om personens integritet inte tillåter att man gör intrång i den privata sfären så kan regelbundna telefonsamtal vara ett minst lika bra alternativ, precis som att skicka blommor eller riktiga hadnskrivna brev och kort. Det ger en djupare känsla av kommunikation och omtanke än motsvarande meddelande som textmeddelande eller kommentar på t ex Facebook.

Och undvik inte att prata om den som har dött av rädlsa för att påminna personen som sörjer om det tråkiga som hänt. Den som sörjer har redan den döda personen i tankarna 24 timmar om dygnet, så det är omöjligt att råka påminna, för sorgen finns hela tiden närvarande.

Tvärtom så prata gärna om personen som dött, berätta om personen från dina egna erfarenheter, vad du minns, vad ni har gjort tillsammans och vad personen betydde för dig. Att få prata om personen och få höra någon annan berätta trevliga minnen om den man själv saknar är det som trots allt kanske har förmåga att för stunden lindra sorgen en liten aning.

/Charlotta

 

4 comments

H 23 november, 2016 - 13:46

Hej, ja att bara finnas till för den som drabbats av sorg är bra. Ett litet kort telefon samtal kan göra så mycket gott. Man behöver inte tänka på så mycket vad som sägs, utan bara visa att vi finns för de som har sorg. Men gärna en uppriktigt fråga hur det är efter allt som hänt? Dem frågorna har jag typ saknat i mina sorger. Fast jag är medveten om att andra människors sorg kanske ser annorlunda ut än hur jag ville ha det.

Charlotta 23 november, 2016 - 20:40

Jag tror att många ligger lågt för att de inte vet vad de ska säga, inte av brist på sympatier.
/C

Svantesson Rose-Marie 15 augusti, 2020 - 13:53

Jag har en hund som jag var tvungen att besluta om att hon skulle avsluta sitt liv på jorden
Det var det värsta jag har gjort i mitt liv
Sorgen efter henne känns stundtals outhärdlig
Tystnaden från anhöriga o nära är som om hon aldrig funnits ! Jag sörjer henne varje stund
Hon var med oss i nio år och hon var min jordängel
Nu är hon min ängel på andra sidan
Men jag tvivlar så oerhört och det känns som om jag aldrig mer kan bli glad och leva
Jag har fått en massa tecken som tröst men tvivlar ändå
Allt känns verkligen svart o ledsamt
Hon fattas mig oerhört

Charlotta 15 augusti, 2020 - 17:37

Hej Rose-Marie, välkommen hit! Har man inte själv förlorat ett djur som man haft en personlig relation med så förstår man inte var det innebär. Jag skrev det här inlägget när min storpudel gick över för ett par år sedan Läs också gärna det här inlägget om husdjurens roll i våra liv. Om du känner behov av att prata med honom rekommenderar jag en skicklig djurkommunikatör, Karin Lundqvist är en av de bästa jag känner till.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI