Home Själen Vad som händer när du ger själen näring

Vad som händer när du ger själen näring

by Charlotta

De flesta av oss ger kroppen näring minst tre gånger per dag. Men hur ofta ger du din själ näring?

Så länge man är frisk och mår bra så kan man emellanåt tillåta sig att slarva med maten, att äta det man känner för istället för det som man vet är hälsosamt, att hoppa över ett mål för att man har något annat att göra som man inte vill, eller tycker att man kan, sätta åt sidan. Men blir man sjuk så inser man snabbt precis hur avgörande rätt näring kan vara för att ha möjlighet att bli frisk igen.

På samma sätt är det med själen. Så länge allting är bra, man har en livspartner att dela dagarna med, nära och kära lever och har hälsan, man har ett jobb man trivs med och ekonomin under hyfsad kontroll, då har man också råd att slarva med näringen till själen.

Men om det händer något dramatiskt som rycker undan mattan på ett eller flera områden så rasar ofta hela livet, för allt det som var välbekant och som man hämtade trygghet ur har förändrats och man har svårt att hitta tillbaka till sig själv igen. Först då blir det uppenbart för många att de har placerat alla sina ägg i korgar som tillhör någon annan.

Själva förlusten av att missta någon eller något som är viktigt i ens liv kan man aldrig gardera sig emot, men den oändliga tomhet och vilsenhet som man inte vet hur man någonsin ska kunna ta sig ur igen kan man göra en del för att undvika.

Precis som kroppen behöver näring regelbundet så gör själen också det, och ju mer näring vi ger åt själen desto starkare, tryggare och mer självförsörjande blir den, och desto lättare återhämtar den sig efter svåra förluster.

Själens näring består av sådant som gör dig glad och engagerad, sådant som får dig att växa som person, som får dig att känna dig lätt om hjärtat. Själen får näring när du känner att du tillhör en gemenskap, är delaktig och betydelsefull, och som om det finns mer spännande saker i livet som väntar på dig. Andra känslor som ger själen näring är när du för stunden glömmer tid och rum och fokuserar på något som känns större, när du upplever att du brinner för något eller när du utmanar dig själv och gör saker som du aldrig trodde du skulle kunna och våga, och därför utvecklas som människa.

Att regelbundet ge näring åt själen är som att bygga ett skyddsnät för hjärtat på samma gång som man öppnar dörrarna för omvärlden. Det gör inte att förlusterna blir färre men det gör att de blir lättare att bära eftersom du känner din egen själ och det gör att ditt hjärta vågar förbli öppet även när det gör ont.

/Charlotta

2 comments

Elwa 30 november, 2015 - 08:43

Efter nästan sex års sjukdom dog min man i oktober. Vi visste hela tiden att han inte skulle överleva sin sjukdom. Vår strategi var att ta vara på guldkornen i livet, att se till det vi kunde njuta av, kunde göra. Det fungerade bra, men var otroligt svårt ändå i slutet – vi var så begränsade… Men då räckte det med närhet.
När jag blev ensam skapade jag min egen strategi. Att skriva om varje dag, vad som hänt och hur den hade varit. Att varje dag kunna skriva om minst en sak som gjort mig glad och fått mig att må bra. Jag måste lära mig att leva igen, att som du skriver om – fylla på själen och försöka få tillbaka lust och glädje. Efter drygt fyra veckor upptäckte jag att jag hade hoppat över mitt skrivande, det fanns inga behov. Inte så lång tid kan man tycka, men min dagbok fyllde sin funktion. Om det behövs tar jag fram den rutinen igen.
Sorgen finns, den bor i svarta hål som jag trampar ner i då och då. Men jag vet att jag kommer mig upp igen och att det kommer att bli glesare mellan hålen…

Tack för alla kloka tankar du delar med dig av, jag går in här då och då och tar till mig!
//Elwa

Charlotta 30 november, 2015 - 12:25

Tack för din berättelse Elwa och tack för att du läser. Jag beklagar att du förlorat din man och förstår att det måste ha varit svårt på många sätt under många år. Det låter som en väldigt god idé att skriva dagbok, det blir ett sätt att både ventilera och reflektera och jag är övertygad om att det hjälper själen att läka.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI